Johannes Hösflot Kläbo defilerar i mål. Foto: Bildbyrån

Norsk dominans i herrfinalen – Kläbo bugade in i mål

Uppdaterad
Publicerad

En ryss. Fem norrmän. Så såg det ut på startlinjen i herrarnas sprintfinal. Vann gjorde till slut Johannes Hösflot Kläbo som till och med kunde kosta sig på en bugning innan målgång.

Johannes Hösflot Kläbo, som i och med sprinten gjorde ”comeback” i världscupen efter Tour de Ski, såg stark ut redan i kvalet. Han vann till slut i överlägsen stil och gjorde något av en ”Petter Northug” när han spexade till det och bugande passerade mållinjen.

Och han var inte den enda norrmannen som imponerade. När det väl var dags för final var inte mindre än fem av sex (!) åkare på startlinjen från Norge.

Ryss bröt igenom helnorsk mur

Det enda som kunde hota mot en helnorsk pall stavades Alexander Bolshunov, som trots ett fall i kurvan in på upploppet i semin tog sig vidare till final. Och ryssen visade tidigt att han inte tänkte ge sig utan fight, utan höjde direkt tempot i finalen – en satsning som räckte till andraplatsen.

Två svenskar tog sig vidare från kvartsfinal. Viktor Thorn tog sig vidare efter att ha stakat starkt på upploppet och Teodor Peterson tog sig vidare på lucky loser-tid. Dessvärre gick ingen därefter vidare från sina respektive semifinaler.

Ett steg framåt för Peterson

– Jag känner i semifinalen att återhämtningen inte är där än, säger Teodor Peterson till SVT Sport efter loppet.

Peterson tillägger att han fortfarande ser dagens lopp som ett steg framåt från förra helgen, då han inte tog sig vidare från sprintkvalet i Dresden.

Känner du att formen är stigande?

– Det gör jag absolut. Jag har fått fem dagar hemma efter förra helgen och känner att det är en helt ny kropp i dag. Det är små steg framåt så kan det nog bli bra om några veckor.

RESULTAT FINALEN, HERRAR

1) Johannes Hösflot Kläbo, 3:20,05

2) Alexander Bolshunov, +1,51

3) Pål Golberg, +2,53

4) Eirik Brandsdal, +2,57

5) Mattis Stenshagen, +7,69

6) Erik Valnes, +11,99

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.