Foto: Gustaf Hallin, SVT

Distansloppet i Falun kortas ned på grund av snöbristen

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen i Falun tvingar Fis att göra förändringar för att genomföra världscuphelgen i februari. Söndagens distanstävling körs som masstart och loppet kommer att kortas ned.

Helgen 8-9 februari står Falun som värd för världscuptävlingar i längdskidor. Men det råder snöbrist och arrangören har haft svårt att producera konstsnö. Nu tvingas Fis att göra förändringar för att världscuphelgen ska kunna genomföras. Lördagens sprint körs som planerat, men det blir förändringar under distansloppet. Istället för individuell start blir det en masstart och distansloppet kommer att kortas ned. Det står klart efter ett möte som arrangören i Falun hade i dag med internationella skidförbundet (Fis).

– Vi har ett möte på onsdag då vi tar ett slutgiltigt beslut för vilken bansträckning som kommer gälla. Fis behöver lite input från oss vad gäller kartor för att ta ett slutgiltigt beslut gällande sträckningen. I dag ligger det en 2,5 kilometer slinga på Lugnet och jag tror att man kommer utgå från den. Sedan kommer man anpassa längden på loppet utifrån bansträckningen, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska Skidspelen.

Positiv till förändringen

Den ursprungliga planen var att herrarna skulle köra 30 kilometer och damerna 15 kilometer.

– Då var det planerat två längre slingor på 3,75 kilometer. Men de går inte att köra, och det har vi sett utifrån väderprognonserna som presenteras. Vi har haft en långvarig dialog med Fis men först i dag kom beslutet med den snökontrollen som var i går.

Hur ser snöläget i Falun ut just nu?

– Vi har ingen ut natursnö ute i terrängen, men vi har snö på banorna. Det ser ut som att det kommer vända lite i prognosen och vi hoppas att det kommer vitt på marken så att det ramar in tävlingen.

Ulrika Back Eriksson menar att det aldrig varit aktuellt att ställa in tävlingarna, och hon tycker det är skönt att Fis nu kommit med ett beslut om tävlingarna.

– Jag ställer mig till positiv till beslutet som togs i dag, och jag tycker det är helt riktigt. Som banan ser ut nu kommer det bli mycket mer tillgängligt för publiken då de kommer se åkarna fler gånger. Skönt att vi får ett inriktningsbeslut att jobba efter och att det inte hänger löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer