Stina Nilsson åker till VM: ”Testar spåren”. Foto: TT

Stina Nilsson åker till VM: ”Hoppas på det bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilssons rehab går framåt. Den svenska sprintstjärnan har därför bestämt sig för att åka till VM i Seefeld och testa spåren.

– Nu är det bara att fortsätta ett steg i taget och hoppas på det bästa, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Det är fortstatt oklart om Stina Nilsson kommer att stå på startlinjen på sprinttävlingen i Seefeld den 21 februari. Men det går åtminstone inte bakåt för henne.

Rehabiliteringen går som planerat och det nya är att hon kommer att åka med till VM och testa. Hon åker dit på fredag.

– Rehabiliteringen av Stina bristning i baksida lår går bra. Den senaste tidens skidåkning har inte gett några bakslag, men hon har fortsatt inte full belastning i sin träning, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

”Ett steg i taget”

– De kliniska tester vi har gjort har gett positiva svar om att skadan läker bra och därför är vår ambition att Stina åker sprinten på VM, fortsätter han.

Stina Nilsson, som inte uttalat sig efter att hon ådrog sig skadan i januari, säger nu så här:

– De senaste veckorna har verkligen varit tålamodsprövande för mig, men jag är otroligt tacksam och stolt över det arbete som jag tillsammans med det medicinska teamet lyckats åstadkomma. Nu är det bara att fortsätta ett steg i taget och hoppas på det bästa, säger Stina Nilsson.

Här är den svenska stjärnans tuffa kamp mot klockan efter lårskadan som kom mitt i succésäsongen.

19 januari: Efter fyra raka segrar i världscupen gör Stina Nilsson en fällning vid målgång efter en spurtuppgörelse med Maiken Caspersen Falla i semifinalen i Otepää. Efteråt har hon så ont att hon stryker sig från finalen. De första rapporterna säger att det rör sig om en ”liten sträckning i låret”.

20 januari: Stina Nilsson får tät medicinsk uppföljning av det medicinska teamet i Otepää, men det är fortfarande oklart hur allvarlig skadan är. ”Nu är det ett steg i taget som gäller”, skriver hon själv på Instagram.

23 januari: Bristningen i låret är värre än befarat och landslagsledningen meddelar att risken är stor att det svenska guldhoppet missar VM. ”Sannolikheten att hon ska komma till start är väldigt, väldigt liten”, säger landslagschefen Rikard Grip.

3 februari: Stina Nilsson tas ut i VM-truppen, dock fortfarande som ett stort frågetecken.

8 februari: Det kommer positiva signaler om att Stina Nilsson trots allt ska kunna åka på VM. ”Hon har haft en positiv rehab. Det går framåt och det har inte varit några direkta bakslag”, säger Grip.

13 februari: Hoppet om att Nilsson kör VM ökar med beskedet att hon kommer att åka till VM-orten Seefeld där hon fortsätter sin rehabträning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.