Stina Nilsson vill närma sig Johaug än mer i vinter

Publicerad

Stina Nilsson var den enda som besegrade Therese Johaug i ett distanslopp 2018/2019. När sommarträningen nu pågår för fullt är siktet inställt på att försöka närma sig norskan ännu mer i vinter.
– Hon är den bästa som alla vill slå, säger Nilsson till SVT.

Förra säsongen lär inte Stina Nilsson glömma i första taget. Hon inledde säsongen strålande och radade upp segrar, bara för att skada baksidan av låret vid en målgång i Otepää en månad före VM.

De flesta räknade då med att Stina Nilsson skulle missa VM i Seefeld, men mot alla odds lyckades hon komma tillbaka och lämnade till slut mästerskapet med två guld och ett silver. Av bara farten vann hon sedan sprintcupen före värsta rivalen Maiken Caspersen Falla ett par veckor senare.

Just nu befinner sig Nilsson, som fyllde 26 år för några dagar sedan, i Torsby för försäsongsträning. En försäsongsträning som inte hämmas särskilt mycket av skadan som riskerade att spoilera hela säsongsavslutningen i vintras.

– Det går bra. Det har gått mycket bättre än förväntat. Jag trodde inte jag skulle kunna springa så obehindrat som gör nu. Det är väldigt skönt. Det gedigna rehabarbete som vi la ner direkt efter skadan skedde la grunden för att jag kan träna på så hårt som jag gör nu.

– Men det gäller också att vara lyhörd ifall det kommer någon smärta och då ta det på allvar.

”Trodde inte jag skulle kunna springa så obehindrat nu”

Slog Johaug i näst sista loppet

Stina Nilsson avslutade säsongen 2018/2019 på allra bästa sätt. I säsongens näst sista distanslopp lyckades hon slå den dittills obesegrade Therese Johaug i masstarten över 10 km i Québec. En seger som betydde mycket för Nilsson.

– För mig var det väldigt skönt och det var verkligen en milstolpe. Jag hade aldrig slagit Therese i ett distanslopp så att jag fick till det i Quebéc i näst sista loppet var stort för mig.

Inför nästa säsong vill hon försöka närma sig den suveräna norskan ännu mer.

– Det var väldigt kul att kunna utmana på slutet och jag gillar verkligen Quebécs banor. Men det vore väldigt kul om fler kunde utmana på ännu fler banor. För att kunna göra det krävs väldigt bra dagar för hon är en otroligt bra skidåkare. Hon är den bästa som alla vill slå, så det är nog många som kommer vilja jaga hennes rygg i vinter.

Hur ska ni närma er Johaug?

– Jag tror alla lägger sin plan för hur de ska utvecklas så mycket som möjligt. Jag följer min träningsfilosofi som jag alltid gjort för att utvecklas och riktar inte in mig specifikt på någon åkare. Jag vill bara bli så stark som möjligt.

Ser fram emot tourerna

Kommande säsong är mästerskapsfri ochTour de Ski är därför det givna målet för de flesta. Stina Nilsson är mest inriktat på att utmana

– Målet nästa säsong är att försöka göra så bra jag bara kan i den totala världscupen, så då blir tourerna väldigt viktiga. Men det närliggande målet är att bli så stark det bara går.

Vad blir höjdpunkten?

– Alla tourer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer