Martin Johnsrud Sundby med guldmedaljen han vann i Seefeld. Foto: Bildbyrån

Sundby drar ned på träningen – med 400 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen blev han världsmästare. Men när försäsongen skulle börja, hade motivationen försvunnit för Martin Johnsrud Sundby som nu dragit ned med 400 träningstimmar.
– Jag var kanske inte lika motiverad i våras som jag varit de andra åren, otroligt nog, säger han till VG.

VM-guldet i Seefeld i februari var 34-åringens första i karriären. Men frågan är om inte guldet på 15 kilometer klassisk stil varit något som sänkt honom till den kommande säsongen.

– Det kan hända. Jag vet inte varför det blev som det blev. Men det var säkert en reaktion på något. Det kan vara de tusentals sakerna som skett de senaste åren, från familjen till flytt och att allt är nytt hela tiden. Varje år är det något nytt, och samtidigt ska man åka skidor så fort man kan. Men allt är något jag valt själv, säger han till VG.

Dragit ned kraftigt på träningen

Han har nu gått från att träna 1200 timmar till att träna 800-900 timmar. Han har länge jagat den där guldmedaljen som han inte har haft, vilket har varit något som gett honom ett driv.

– Det blev mentalt sett så att jag hade lust till att köra igång en ny säsong omedelbart. Jag har varit lite väl het på gröten en del år tidigt i maj. Så nu tänker jag, så gör jag inte nu.

Stöttas av landslaget

Från landslagets sida så finns det ingen större oro över Sundbys nya träningsupplägg.

– Om det blir lite mindre träning än förr, så har vi världsmästare på herrsidan som tränat mindre än det Martin gör nu. Det är ett högre spel än de säkra metoderna. Men det är det här som gör det möjligt för Martin att vara både skidåkare och världens bästa pappa, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer