Therese Johaug: ”Bättre tränad än någonsin” Foto: Bildbyrån

Hotet mot svenskorna: ”Johaug bättre tränad än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Många är det som undrar. Vilken form kommer Therese Johaug att vara i när hon tävlar i världsupen igen? Hur kommer det se ut? Enligt Norges tränare – väldigt bra.

– Från mitt perspektiv kan jag inte se annat än att hon har hållit sin fysik i gott skick och är bättre tränad än någonsin, säger Ole Morten Iversen till VG.

Det norska längdlandslaget är på träningsläger på hög höjd i Val Senales, Italien. De förbereder sig inför säsongspremiären i finska Ruka om en månad.

Om det går enligt planerna kommer Therese Johaug att göra sin första världscupstart på 988 dagar. Detta på grund av en dopningsavstängning.

Ett uppehåll som gjort henne gott, menar det norska landslagets tränare Ole Morten Iversen.

– Från mitt perspektiv kan jag inte se annat än att hon har hållit sin fysik i gott skick och är bättre tränad än någonsin, säger Ole Morten Iversen till VG.

”Mycket som satta sina spår”

Han fortsätter:

– Hon har inte missat något för hon har haft tid att träna. Om flera åkare hade offrat en säsong för att träna sig till att bli ännu bättre året efter, så är jag säker på att många också hade lyckats med det.

Johaug är inte lika säker på sig själv inför nästa säsong.

– Jag vet inte vad det är jag går tillbaka till. Det har hänt sjukt mycket saker de två åren jag har varit borta. Jag vet inte vilka känslor jag vill få när jag får på mig ett startnummer igen. Jag hoppas det blir bra. Samtidigt är det mycket annat runt mig som har satt sina spår, säger Johaug till VG.

– Längdskidåkning har utvecklats de två sista åren. Det är inte säkert att det som bra för tre år sedan är tillräckligt bra i dag, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.