Det milda vädret har gått hårt åt Vasaloppsspåren. Nu flyttas startplatsen för två av loppen. Foto: SVT

Två lopp under Vasaloppsveckan kortas ner

Uppdaterad
Publicerad

Starten för Halvvasan och Nattvasan 45 flyttas.
Det milda vädret med brist på snö ställer till det.
– Just nu krävs det för stor insats att lägga ut snö och dra spåren runt sjön, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

På fredag drar Vasaloppsveckan i gång. Tisdag den 25:e februari körs Halvvasan och natten till lördagen den 29:e februari körs Nattvasan 45. Men nu får båda loppen ändrad start på grund av det milda vädret med regn och lite snö.

I vanliga fall startar de båda loppen i Oxberg, går en slinga på sju kilometer runt Oxbergssjön och sedan in i Vasaloppsarenan, strax ovanför kontrollen i Oxberg. Men slingan runt Oxbergssjön stryks och i stället flyttas starten till kontrollen i Evertsberg.

– Just nu krävs det för stor insats att lägga ut snö och dra spåren runt sjön. I och med fyttan av starten till Evertsberg väljer vi att prioritera Vasaloppsarenan, där även de andra loppen går, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

Loppen kommer nu att köras över 43 kilometer i stället för 45 kilometer.

KLIPP: Tommy Höglund berättar om hur läget ser ut inför Vasaloppet (12 februari 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer