Foto: Bildbyrån

Vallachefen Myhlback varnar för vallakaos efter nya tester

Publicerad

Den svenske vallachefen Petter Myhlback varnar för orättvisa tävlingar och fusk om det nya fluorförbudet träder i kraft till nästa säsong, det efter nya tester i Ramsau där maskinen som ska upptäcka fluorvalla inte håller vad den lovar.

– Vi accepterar inte fluorförbud om inte maskinen fungerar, säger Myhlback till SVT Sport.

Vid tester i österrikiska Ramsau så var de inbjudna experterna från både skidskytte och längdskidor överens:

– Det finns en konsensus i den här gruppen som består av riktigt duktiga vallare och experter och representerade i stort sett alla nationer som deltar i världscupen både i längd och skidskytte och vi är överens om att det är långt bort och det kommer bli väldigt, väldigt bråttom om vi ska få till det till vintern, säger Myhlback.

Ytterligare ett problem är att eftersom svenska skidförbundet och dess skidtävlingar lyder under Fis regler så måste utrustningen vara på plats redan vid premiären i Bruksvallarna i slutet av november med väldigt knapp tid att utbilda funktionärer.

– Det innebär att vi måste införskaffa tre-fyra apparater och de kostar 300 000 kronor styck och med leveranstid i stort sett i fas med premiären i vinter.

– Om man kör det här live i vinter så tror jag det öppnar upp för fusk. Vi accepterar inte fluorförbud om inte maskinen fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.