Foto: TT Nyhetsbyrån

Vem vinner och vem försvinner i ”backen”?

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade slalombacken uppför Alpe Cermis kommer att avgöra vilka som vinner årets Tour de Ski. På herrsidan har ledande Sergej Ustiugov och tvåan Martin Johnsrud Sundby på förhand helt olika taktik.

Ustiugov verkar vilja attackera snabbt från början, medan Sundby avvaktar och sätter in stöten i slutet. Ustiugov leder Tour de Ski med 1.12 minuter före norrmannen.

– Jag ska försöka åka snabbt, säger Ustiugov till SVT Sport.

Tour de Ski

Hans tränare Markus Cramer är också av den offensiva uppfattningen.

– Jag sa tidigare att han måste ha minst en minuts försprång. Sundby är väldigt stark i uppförsåkningen. Det är bra om han (Ustiugov) kan utöka försprånget i början av backen med några sekunder. Det kommer bli tufft att behålla försprånget, men vi kommer att göra ett försök, säger Cramer till SVT Sport.

Sundby mer defensiv

Sundby är regerande mästare i Tour de Ski, och har sin taktik klar, vilket är en helt annan än Ustiugov.

– Det är en spännande taktik han har, jag hade valt en annan. Jag kommer att inleda återhållsamt i backen. Om han öppnar jättehårt ökar han på försprånget men det är backen som avgör. Man kan inte attackera den med tunga ben, då blir den backen lång, säger norrmannen till SVT Sport.

Han hoppas att Ustiugov kommer att känna sig jagad.

– Vi kommer att ha ögonkontakt, vi kommer att se varandra hela tiden.

”Hoppas på mirakel”

Samtidigt poängterar han att utgångsläget är oerhört svårt.

– Det är en omöjlig uppgift, sedan får vi se hur dagen utvecklar sig. Jag måste ha en fantastisk dag och han måste ha en halvdålig dag. Jag hoppas på ett mirakel, fortsätter Sundby.

Herrloppet startar 15.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet