Svenska guldhjältarna Lisa Eriksson, Lisa Ingesson, Märta Rosenberg och Moa Hansson. Foto: Svenska Skidförbundet/Bildbyrån

JVM-guld till Sverige i stafett: ”Det känns ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skrällde och knep på lördagsmorgonen JVM-guld i stafett.

Efter en stark sista sträcka av Moa Hansson så kunde hon ta guldet precis framför Ryssland.

– Så himla kul, det känns ofattbart, säger Hansson till SVT Sport kort efter loppet.

Märta Rosenberg och och Lisa Eriksson körde de två första sträckorna och gjorde två stabila insatser. På tredje sträckan tog Lisa Ingesson över och då skulle det hända grejer. Ingesson satte ordentlig fart på loppet och drog ifrån konkurrenterna med många sekunder.

Hon gav ett perfekt utgångsläge till Moa Hansson som avslutade stafetten och hon förvaltade läget väl och såg ut att gå mot en säker seger.

Hansson höll undan

Men då kom ryskan Veronika Stepanova i en våldsam fart och tog in meter efter meter på svenskan. På upploppet blev det en kamp om guldet men Moa Hansson kunde hålla undan och ta hem guldet till Sverige.

– Alla gjorde verkligen kanonsträckor, de andra gav mig bästa möjliga utgångsläge och utan dem hade det inte gått att hålla det avståndet till ryskan. Det var en riktigt bra laginsats, säger Moa Hansson efter guldet.

Firar med tårta

Ryskan verkade komma med en våldsam fart?

– Jag såg att hon var ganska nära men jag tänkte att kommer hon ifatt mig så får jag ta henne på spurten. Men hon kom inte ifatt så det var skönt. Det var riktigt jobbigt på slutet och det var bara huvudet som ville framåt. Jag har aldrig varit så stum i mina ben som jag var på slutet.

Hur ska ni fira det här?

– Det är lite svårt, vi får inte träffa varandra så mycket då vi bor i olikastugor. Vi får väl fira via Teams, men tårta har det blivit varje medaljdag så det kanske blir en extra stor tårta nu när det blev guld.

Det svenska herrlaget slutade sexa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.