Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Toni Ardnt godkänner skorna då världsrekord sätts – och han tror det blir fler i sommar. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Skoforskaren tror på nya världsrekord på bana

Uppdaterad
Publicerad

Det slås många rekord i friidrott just nu, men det är inte många som vet att världsrekorden – eller snarare skorna – måste godkännas på ett kontor i Stockholm av Toni Arndt som är professor i biomekanik vid GIH.

– Det blir en spännande sommar, och jag tror på nya världsrekord med spikskor, säger han till SVT Sport.

Toni Arndt är sedan två år tillbaka en man med makt inom den internationella friidrotten. När någon slår ett världsrekord i friidrott, skickas numera skorna personligen till Arndt, och faktiskt utan kännbar odör av fotsvett.

– Här är till exempel skorna från Lamecha Girma, som slog världsrekord på 3000 meter hinder nyligen, säger Toni Arndt och plockar upp ett par spikskor ur en låda.

Godkänner du alltså världsrekordet?

– Jag godkänner skorna, men det blir som att godkänna världsrekordet.

Har du någonsin inte godkänt en världsrekordsko?

– Nej, det har inte hänt.

Många löprekord slagna

Det har slagits löprekord i mängd under de senaste åren, både på dam -och herrsidan, och både på bana och asfalt. Maratonrekorden har slaktats rejält, med en ny generation omdebatterade långdistansskor som nu används brett av världseliten. På distanser från 10000 meter och nedåt springer löparna med spikskor, och Toni Arndt tror att vi framöver kommer att få se många fler världsrekord just på bana.

– Det är styvheten i skorna som utvecklas, och jag tror att det blir fler världsrekord på grund av skorna, säger Toni Arndt till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.