Mustafa ”Musse” Mohamed Foto: Bildbyrån

Mustafa Mohamed: ”Väldigt öppen för OS”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen slog Mustafa Mohamed svenskt rekord i maraton. I Sevilla sprang 40-åringen in på tiden 2.10,04 som är under SOK:s nomineringskrav till OS i Tokyo.

– Jag är väldigt öppen för OS. Jag tycker att jag håller tillräckligt bra nivå, säger Mustafa Mohamed till SVT Sport.

Mustafa Mohamed blev totalt 21a i loppet i Sevilla och förbättrade sitt sju år gamla personliga rekord. Tävlingen vanns av etiopiern Mekuant Ayenew Gebre på tiden 2.04,46.

– Det var ett optimalt lopp på många sätt. Snabb bana och väldigt bra väderförhållanden, bra temperatur. Och jag var i en bra grupp som satte upp hög fart. Sista kilometrarna jag kände att det kunde hålla hela vägen, säger Mohamed.

OS-tävlat i 3000 meter – men inte maraton

I och med nya svenska rekordet på 2.10,04 underskred han SOK:s nomineringskrav till OS i Tokyo med drygt 56 sekunder.

– Jag är väldigt öppen för OS. Även om jag varit med två gånger redan har det varit på 3000 meter hinder, inte maraton. Så det skulle vara kul. Och jag tycker att jag håller tillräckligt bra nivå, säger Mostafa Mohamed till SVT Sport.

För att leva upp till SOK:s krav krävs förutom tiden också en topp åtta-placering på en kvaltävling.

Nilsson har också klarat OS-nomineringskravet

Mohamed slog också David Nilssons knappt tre månader gamla svenska rekord med bara fem sekunder. Nilsson sprang in på 2.10,09 under Valencia Marathon och han slog då Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla rekord på 2.10,38.

Sverige har nu alltså två löpare under SOK:s nomineringskrav.

Och vad är receptet till att slå svenskt rekord som 40-åring?

– Jag har varit med länge och lärt mig att hitta balansen mellan hård träning, jobb och familj. Jag märker att jag har sämre återhämtning nu än för några år sedan, så då ger jag mig tid till mer återhämtning nu mellan de hårdaste passen, säger Mustafa Mohamed.

ARKIV: Så här såg det ut när David Nilsson slog legendariskt svenskt maratonrekord (21 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.