Alexander ”The Mauler” Gustafsson Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexander Gustafsson: En perfekt fight vore knockout i första ronden

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndag kommer Alexander ”The Mauler” Gustafssons framtid att avgöras när han går sitt livs viktigaste match – om UFC:s VM-titel i lätt tungvikt mot amerikanen Daniel Cormier.

”Det är det enda som motiverar mig och skulle jag kamma hem det har jag uppnått ett mål jag haft väldigt länge”, säger han till SVT Sport.

Trots förlusten mot Anthony Johnson på Tele2 Arena har ”The Mauler” fått en ny titelchans i UFC – två år efter den första som han förlorade mot stjärnan Jon Jones – och en seger skulle verkligen sätta fart på karriären och uppfylla drömmarna.

– Det är det största du skulle kunna göra i den här sporten. Det är som att vinna Champions League i fotboll, säger han.

Alexander Gustafsson MMA

Det blev en svidande förlust senast på hemmaplan mot Anthony Johnson. Nu är det match i Houston i Texas som gäller mot den regerande världsmästaren, amerikanen Daniel Cormier. Att det är ”bortamatch” är bara en fördel tycker Alexander Gustafsson.

– Jag ser det bara som positivt. Det är hans hemmaplan, det är han som har pressen på sig och måste leverera.

Cormier är en helt annan fighter än Gustafsson som beskriver sig själv först och främst som en lång boxare. Cormier vill nog hellre att matchen avgörs på golvet. Den 36-­årige amerikanen är en erkänt duktig brottare med bland annat en fjärdeplats från OS 2004 och en bronsmedalj från VM 2007.

– Jag är ”underdog” om man tittar på alla odds. Det är bara bra, jag trivs med det, säger Gustafsson.

Vad kommer du att ha för strategi?

– Utan att avslöja för mycket så kommer jag att vara snabb, utnyttja min längd, ta initiativ och visa vart skåpet ska stå direkt.

Hur många ronder blir det?

– Det vet man inte men en perfekt fight vore knockout i första ronden.

Fakta: Huvudmatcherna på UFC 192

UFC-galans fem huvudmatcher väntas starta klockan 04, svenskt tid, natten till söndag. Alexander Gustafssons titelmöte med Daniel Cormier är den sista av alla fajter.

Daniel Cormier (USA) mot Alexander Gustafsson (Sverige).

Ryan Bader (USA) mot Rashad Evans (USA).

Shawn Jordan (USA) mot Ruslan Magomedov (Ryssland).

Jessica Eye (USA) mot Julianna Pena (USA).

Joseph Benavidez (USA) mot Ali Bagautinov (Ryssland).

...UFC-RANKINGEN I LÄTT TUNGVIKT (93 KILO)

Titelhållare: Daniel Cormier, USA.

1) Anthony Johnson, USA.

2) Alexander Gustafsson, Sverige.

3) Glover Teixeira, Brasilien.

4) Ryan Bader, USA.

5) Rashad Evans, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alexander Gustafsson MMA

Mer i ämnet