Den svenske MMA-stjärnan Alexander Gustafsson och ärkerivalen Jon Jones under deras första möte i Toronto 2013. Foto: TT

Alexander ”The Mauler” Gustafssons match mot Jon Jones flyttas efter dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

På söndag möter MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson amerikanen Jon Jones i kampen om UFC:s världsmästarbälte i lätt tungvikt.

Men nu flyttas matchen till Los Angeles efter att Jones inte beviljats licens i Las Vegas.

Detta sedan ett urintest den 9 december visat spår av anabola steroider – dosen är dock så liten att den inte anses vara prestationshöjande.

Galan skulle ha arrangerats i Las Vegas i Nevada, men efter att man hittat spår av anabola steroider i Jon Jones blod flyttas galan nu till anrika The Forum i Los Angeles i Kalifornien, där han beviljas licens. Detta bekräftar UFC-chefen Dana White i en intervju med tv-programmet SportsCenter på ESPN.

UFC-bossen Jeff Novitzky, VD för ”Athlete Health and Performance”, betonar att Jones – som har dubbla dopningsavstängningar bakom sig – inte har testat positivt igen, utan att man funnit ”extremt små mängder” av samma substans som Jones fälldes för i juli förra året. Då straffades han med 15 månaders avstängning.

Alexander Gustafsson MMA

En biljondels gram

Novitzky säger att det handlar om ett pikogram steroider i Jones blod, alltså en biljondels gram, och beskriver det som om man skulle dela ett saltkorn 50 miljoner gånger och mäta en av de bitarna.

Enligt Dana White hade stjärnan sannolikt beviljats licens i Nevada om det funnits mer tid att pröva fallet, men det blir nu i Los Angeles eftersom idrottskommissionen i Kalifornien – där Jones fälldes förra året – är väl insatta i fallet.

Galan planeras att hållas samma datum, lördag den 29 december lokal tid. Söndag morgon den 30 december, svensk tid.

Jones och Gustafsson möttes för fem år sedan och efter fem stentuffa ronder vann Jones på poäng. I en intervju med SVT Sport kallar ”The Mauler” söndagens möte för hans ”absolut största match i karriären”.

”Kommer avsluta dig, Jon”

I ett inlägg på sociala medier skriver Arbogasonen nu: ”Du kan gå på raketbränsle, jag kommer ändå att avsluta dig, Jon!”

Jones själv har gjort flera uppdateringar och skriver bland annat:

”Jag är fokuserad på att återta mitt bälte i lätt tungvikt. Jag har villigt gått med på alla Usadas tester inför den här matchen och de bekräftar det som jag har sagt hela tiden, att jag är en ren idrottare”.

Se SVT Sports reportage med Gustafsson i spelaren nedan – scrolla till 13.12 in i sändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alexander Gustafsson MMA

Mer i ämnet