Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när MMA-stjärnorna Khamzat Chimaev och Kamaru Usman möts öga mot öga på invägningen inför helgens match i UFC. Foto: UFC

Här stirrar Khamzat Chimaev ner Kamaru Usman inför stormatchen i UFC

Uppdaterad
Publicerad

Obesegrade MMA-fajtern Khamzat Chimaev ställs i helgen mot den förre UFC-mästaren Kamaru Usman.

På fredagens invägning möttes stjärnorna öga mot öga.

– Jag ska ha allas huvuden i UFC, säger Chimaev på en presskonferens inför matchen.

I slutet av september berättade Khamzat Chimaevs manager Majdi Shammas för SVT Sport att stjärnan bytt land och i sin nästa match skulle tävla under Förenade Arabemiratens flagg i stället för Sveriges.

På UFC 294 i Abu Dhabi natten mot söndag går den obesegrade Chimaev – som vunnit samtliga tolv proffsmatcher i karriären varav sex av dem i UFC – sin nästa fajt.

Han möter då den förre mästaren Kamaru Usman, en av världens största MMA-stjärnor som gick tio år utan att förlora innan det förra året blev dubbla förluster mot den nuvarande mästaren i mellanvikt, Leon Edwards.

”Han är den gamla versionen”

Usman accepterade matchen på kort varsel när brasilianaren Paulo Costa drog sig ur på grund av en armbågsskada.

– Sedan dag ett när jag kom in i UFC har folk pratat om Khamzat mot Usman. Vi är båda duktiga brottare. Usman är en fajter som mig, men han är den gamla versionen. Jag är ny och annorlunda. Det är som när en ny iPhone släpps. Han är en iPhone 5 och jag är en Pro, säger Chimaev vid en presskonferens inför matchen.

White: ”Vinnaren får titelmatch”

Senast Chimaev gick en match var i september 2022 när han dominerade amerikanen Kevin Holland och vann i första ronden.

Men skulle han nu besegra legendaren Usman verkar en titelmatch i mellanvikt (84 kilo) vänta härnäst, enligt UFC:s president Dana White.

– Vinnaren kommer att få nästa chans på bältet, med reservation för skador och annat som kan hända, säger White.

– Jag är inte bara ute efter titeln, jag ska ha allas huvuden i UFC. Krossa någon, tjäna pengar, vara glad. Om jag avslutar alla motståndare måste de ge mig alla bälten, säger Chimaev.

Chimaev föddes i Tjetjenien, men emigrerade till Sverige som 18-åring. Den i dag 29-årige stjärnan har i flera år fått hård kritik för sin relation till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, som har kallats för Vladimir Putins attackhund. Kadyrov har också anklagats för allvarliga människorättskränkningar som mord och tortyr av meningsmotståndare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.