Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
MMA-stjärnan Jack Hermansson blir förste svensk att tävla på UFC:s omtalade ö ”Fight Island”. Foto: SVT/TT

Jack Hermansson blir förste svensk på omtalade UFC-ön

Uppdaterad
Publicerad

MMA-stjärnan Jack ”The Joker” Hermansson blir förste svensk att tävla på den omtalade UFC-ön.
Men inte ens han har fått reda på var den ligger.
– Vi har inte fått någon information över huvud taget så det är lite spännande, säger 31-åringen till SVT Sport.

Efter den långa nedstängningen i USA blev MMA den första idrotten som återupptogs när UFC arrangerade tre galor i Jacksonville, Florida.

För att få tillbaka sina internationella fajters har organisationen också säkrat en privat ö, kallad ”Fight Island”, på en än så länge okänd plats.

Nu står det klart att Jack Hermansson – sexa på världsrankingen i mellanvikt (84 kilo) och Sveriges högst rankade MMA-fajter – kommer att gå match på ön.

Den 18 juli går han tre ronder mot amerikanen Kelvin Gastelum, 28, som utmanade om världsmästarbältet så sent som förra året.

Gastelum ligger just nu sjua på världsrankingen.

– Kelvin är en väldigt solid motståndare som har varit med länge och mött många av de största namnen både i weltervikt och mellanvikt. Det är inte så länge sedan han mötte mästaren Israel Adesanya och gav honom hans kanske tuffaste match hittills, säger Jack Hermansson till SVT Sport.

”En bättre version av mig själv”

Från början skulle svensken ha mött den förre mästaren Chris Weidman i Oklahoma i början på maj, men den fajten ställdes in med anledning av coronapandemin.

– Det har varit en speciell vår där jag förberedde mig länge inför en match som inte blev av. Det har varit mycket alternativ träning och osäkerhet, samtidigt som jag känner att det har varit lärorikt att kasta om rutinerna lite grand, säger Hermansson och fortsätter:

– Jag känner ändå att jag har utvecklats till en ny nivå och tycker att jag är en bättre version av mig själv nu.

Senast ”The Joker” klev upp i oktogonen var i september när han, efter fyra raka segrar, förlorade på teknisk knockout mot amerikanen Jared Cannonier i Köpenhamn.

Sedan dess har han väntat på en chans till revansch.

– Jag har säkert tappat lite momentum och hype, men samtidigt vet jag att jag bara är en imponerande vinst i från att vara tillbaka på samma tåg på väg mot den där världsmästartiteln som jag jagar. Jag är inte orolig, säger Hermansson.

Olika teorier om privata ön

Nu blir han alltså den förste svensken att få tävla på UFC:s privata ö ”Fight Island”.

Var den nu ligger.

– Jag vet ingenting, det har varit väldigt tyst om det, men det känns spännande och kul. Jag har hört lite olika teorier, några tror till exempel att ön ligger i Karibien och andra tror att det kommer vara i Europa, säger Hermansson.

Hur känner du inför att tävla i dessa coronatider?

– Det känns helt okej. Jag är osäker på hur processen ser ut när jag väl kommer till ön, hur många tester och kontroller vi behöver gå igenom, men jag tror inte att det kommer att störa mig. Att gå en MMA-match är alltid en extrem situation så jag kommer att hålla fokus på matchen.

UFC har fått en del kritik för att de var tidiga med att arrangera galor. Hur ser du på det?

– Gör man det på rätt sätt och ser till att alla som medverkar är friska så ser jag inga problem med det.

Jack Hermansson har inte testats för covid-19, men var vid ett tillfälle under våren sjuk i två veckor.

– Jag vet inte om jag har haft viruset, men kommer garanterat behöva testa mig inför den här matchen så då får jag väl reda på det.

ARKIV: ”De tyckte att jag hade ett leende som Jokern i Batman” (april 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenske UFC-fajtern Jack ”The Joker” Hermansson, 31, är född och uppvuxen i Uddevalla, men bosatt i Oslo sedan tio år tillbaka. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer