Khabib Nurmagomedov iförd en papakha, en vanlig huvudbonad i Dagestan där han är född. Foto: TT

Efter skandalen – Khabib överlägsen i UFC-comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Khabib Nurmagomedov var tillbaka efter skandalscenerna mot Conor McGregor för ett år sedan.

Då stod UFC-mästaren för en briljant insats och avslutade Dustin Poirier i tredje ronden.

– Jag vill glömma min förra match. MMA handlar om respekt, inte om trash-talk, säger ryssen.

I oktober förra året vann Nurmagomedov tidernas största MMA-fajt när han ströp ut superstjärnan Conor McGregor i den fjärde ronden. Men matchen följdes av ett storbråk som resulterade i långa avstängningar för alla inblandade.

I kväll gjorde den 30-årige stjärnan comeback efter avstängningen och försvarade sitt mästarbälte i lättvikt (70 kilo) mot utmanaren Dustin Poirier. Amerikanen hade i sin tur vunnit ett interim-bälte i viktklassen under tiden som Nurmagomedov varit avstängd.

Den enormt populäre ryssen hade stort stöd från publiken i Abu Dhabi, som skanderade hans namn.

Nurmagomedov är känd för att brotta ner sina motståndare och därifrån aldrig släppa taget. Så blev fallet även denna gången. När han i den första ronden fick ner Poirier på marken kontrollerade han sin motståndare i över tre minuter.

Skakade om Khabib i rond två

Alla ronder börjar stående, och Poirier tog chansen i inledningen av andra när han träffade med ett högerslag som fick Nurmagomedov att backa. Men den obesegrade ryssen, som knappt varit hotad under hela sin karriär, redde ut stormen och tog ner Poirier på marken igen.

I den tredje ronden försökte amerikanen med en strypning som såg farlig ut, men när Nurmagomedov tog sig loss var Poirier trött och tvingades själv kapitulera efter en rear-naked choke, en strypning från motståndarens rygg. Tidpunkten var 2.06 in i rond tre.

Precis som efter skandalmatchen mot McGregor förra året hoppade Nurmagomedov ut ur buren, men den här gången var det bara för att krama om UFC-presidenten Dana White som följde matchen cageside.

Pikade McGregor efter vinsten

Efter segern tog han till orda och tackade sin pappa, sin tränare, sina lagkamrater och sin släkt. Sedan skickade han en passning till Conor McGregor.

– Jag har mycket respekt för Dustin. Inte alls som i min förra match mot 'bullshit guy' (McGregor) där jag fick utstå massa galna saker. Jag vill glömma allt det. MMA handlar om respekt, inte om trash-talk, säger Nurmagomedov.

En förkrossad Poirier kunde inte hålla tårarna borta när han intervjuades i oktogonen.

– Jag är så besviken. Hela min karriär har lett fram till det här ögonblicket och jag var så förberedd som jag bara kunde bli. Jag ville vinna så himla mycket. I stället måste jag vakna upp, se mig själv i spegeln och leva med det här resultatet.

– Om det är något som mina tidigare motgångar har lärt mig så är det att vara tacksam när man har det bra, och ödmjuk när man har det tufft.

Mästaren Khabib Nurmagomedov förlängde i och med segern sin obesegrade svit till 28 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.