UFC-stjärnan Khabib Nurmagomedov meddelar efter vinsten att han lägger av. Foto: Viaplay

Khabib Nurmagomedov lägger av – efter seger mot Justin Gaethje

Uppdaterad
Publicerad

Det var hans första match sedan pappans bortgång i somras – men också hans sista.

UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov meddelade efter segern mot Justin Gaethje att han lägger av.

– Efter pappas död så lovade jag mamma att det här skulle bli min sista match, sade han i en känslosam segerintervju i buren.

Vad ingen visste var att stjärnan fajtades med en bruten fot.

På en presskonferens efter matchen avslöjade UFC-bossen Dana White att Nurmagomedov bröt två tår och ett ben i foten för bara tre veckor sedan, något som han hemlighöll till och med för White.

– Vi ska vara glada över att vi fick se honom fajtas i kväll, säger White.

Det har varit ett tufft år för Nurmagomedov vars pappa och tränare Abdulmanap gick bort i somras i följderna av covid-19.

Abdulmanap tränade inte bara sin son, utan var en frontfigur för hela regionen Dagestan som varit framgångsrik inom MMA.

Där och då fanns frågetecken kring om Khabib någonsin skulle tävla igen, men stjärnan valde att fortsätta karriären i hopp om att uppfylla pappans stora dröm – att sonen skulle nå 30-0 i record och sedan lägga av.

Många såg lördagens titelmatch mot amerikanen Justin Gaethje som ryssens svåraste test hittills, men efter en spännande första rond gjorde Nurmagomedov processen kort i andra och vann via strypning efter 1.34. Segern var den 29:e raka på hans fläckfria record.

”Finns inte en chans”

Omedelbart sjönk han ihop på marken och brast ut i tårar. Motståndaren var snabbt framme och kramade om Nurmagomedov.

Märkbart medtagen tog stjärnan av sig handskarna i segerintervjun och meddelade att han lägger av.

– Det här var min sista match. Det finns inte en chans att jag går in i buren igen utan min pappa, säger han och fortsätter:

– När UFC ringde och erbjöd mig matchen mot Justin pratade jag med min mamma och hon ville inte att jag skulle fajtas utan pappa, men jag lovade henne att det här skulle bli min sista match så nu tänker jag hålla mitt ord.

Inget intresse av McGregor

Han skickade också en uppmaning till alla att ta hand om sina föräldrar.

– För du vet aldrig vad som kan hända i morgon.

Rivalerna Conor McGregor och Dustin Poirier har en match inplanerad den 23 januari, men Nurmagomedov säger sig inte ha något intresse av resultatet i den matchen.

Hans sista önskemål var att UFC ska placera honom som nummer ett på ”pound-for-pound-listan”, en världsranking där alla fajters ingår oavsett viktklass. Just nu ligger han tvåa bakom lätta tungviktaren Jon Jones.

Vad som kommer att hända med det mästarbälte i lättvikt (70 kilo) som ryssen nu lämnar vakant är ännu oklart.

MER MMA: Svenske Guram Kutateladze vann i UFC-debuten (18 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.