MMA-fajtern Khamzat Chimaev, 26, har gjort kometkarriär i UFC. Foto: SVT/Bildbyrån

Khamzat Chimaev om kometkarriären: ”Trodde inte att det skulle gå så snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har en UFC-fajter gjort ett lika stort avtryck på så kort tid som svenske Khamzat Chimaev, 26.

SVT Sport har träffat stjärnan för att prata om kometkarriären, den tuffa uppväxten i Tjetjenien och miljonsuccén som förändrat hans liv.

– Förut kunde jag inte alltid äta mat när jag ville och skämdes för att be om pengar, säger han till SVT.

Det är inte länge sedan Khamzat Chimaev bodde i ett pyttelitet rum inne på gymmet i Stockholm. Men mycket har hänt sedan UFC-debuten i mitten på juli.

Efter tre förkrossande segrar på rekordtid, bara 66 dagar, har Chimaev blivit namnet på allas läppar i MMA-världen. Många experter förutspår nu att han kommer att bli UFC-mästare redan nästa år. Något som ingen svensk, och bara ett fåtal européer, har lyckats med.

UFC

– Jag visste alltid att det här skulle hända, men jag trodde inte att det skulle gå så snabbt. Jag trodde att jag skulle behöva tävla i ett år i UFC innan folk började känna igen mig, säger han till SVT Sport.

På tre matcher i UFC har du bara blivit träffad två gånger. MMA verkar väldigt lätt för dig?

– Det kanske ser lätt ut i buren, men folk ser inte vad jag gör på gymmet. Hur jag lever, hur jag tränar, hur man bantar. Folk ser att man vinner på 17 sekunder, men inte allt hårt jobb som ligger bakom. Ingen i hela MMA-världen tränar hårdare än mig, säger Chimaev.

”Hade inte alltid mat på bordet”

Han föddes i Tjetjenien 1994 under en tuff period för republiken som då krigade med Ryssland.

– Det var tufft och vi hade inte alltid mat på bordet. Jag bodde i en by och ibland när vi skulle in till stan behövde jag låna byxor av min kompis. I dag ser det mycket bättre ut i Tjetjenien och de har byggt upp landet igen, men när jag var liten var det inte så, säger 26-åringen.

Tack vare sin enorma succé i UFC har han belönats med omkring 1,5 miljoner kronor bara i prestationsbonusar. Nu letar han lägenhet i Stockholm, något som tidigare inte varit ekonomiskt möjligt.

– Förut var det svårt. Jag kunde inte alltid äta mat när jag ville, men Reza Madadi (träningskamrat och före detta UFC-fajter, reds anm) hjälpte mig. Jag ringde honom alltid när jag inte hade pengar.

Så ibland gick du omkring hungrig för att du inte hade råd med mat?

– Ja, jag skämdes för att ringa Reza om pengar och tänkte i en timme på om jag ens skulle ringa. Men han sa att ”du måste ringa mig, jag är din bror”.

Hoppas få möta McGregor

UFC:s president Dana White bekräftade i går att Chimaev i sin nästa match ska möta världstrean Leon Edwards i Las Vegas den 19 december.

Svensken har utmanat några av de största namnen i MMA-världen, till exempel superstjärnan Conor McGregor, men listan på namn som varit villiga att möta Chimaev är kort.

– Folk bara snackar och snackar, men när det väl kommer till att mötas i buren försvinner dom.

Känner du dig redo att möta de bästa i världen redan nu?

– Ja, jag har sagt till UFC att jag vill möta mästaren nu, men de kan inte ge mig den möjligheten så snabbt för att alla skulle bli så arga.

Att få möta fixstjärnan McGregor, sportens stora kassako, är en dröm för många. Chimaev tror att en sådan match kan bli av i framtiden.

– Jag tror inte att han tar matchen nu, men om jag vinner bältet kommer han säkert att vilja slåss. Jag hoppas att det kommer att hända. Det är bra pengar, ett stort namn, många möjligheter, säger Chimaev.

Se hela SVT-reportaget om Khamzat Chimaev i spelaren nedan:

FAKTA: KHAMZAT CHIMAEV

Namn: Khamzat Chimaev.

Smeknamn: ”Borz”, som betyder varg på tjetjenska.

Ålder: 26.

Bor: Stockholm.

Längd: 187 centimeter.

Viktklass: Weltervikt (77 kilo).

Född: 1994 i Tjetjenien. Kom till Sverige 2013.

Matchfacit: 9-0. Nio proffsmatcher, nio segrar, samtliga via avslut (sex på knockout, tre via submission).

Aktuell: Som det hetaste namnet i hela MMA-världen just nu efter tre segrar i UFC på rekordsnabb tid, 66 dagar. Har bara blivit träffad två gånger på sina tre senaste matcher. Ska möta världstrean Leon Edwards, England, i huvudmatchen på en gala i Las Vegas den 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UFC

Mer i ämnet