Pannie Kianzad under en match i Superior Challenge i maj 2014. Foto: Bildbyrån

UFC-svenskan utmanar veteranen: ”Vill välkomna henne till Europa”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan vann svenska Pannie Kianzad, 27, sin första UFC-match.
Nu utmanar hon veteranen och förra titelutmanaren Bethe Correia, 36, från Brasilien.
– Jag vill gärna möta henne i mars eller april och välkomna henne till Europa, säger Kianzad till SVT Sport.

Kianzad är trots sin relativt unga ålder, 27, en veteran inom svensk MMA och har gått 17 matcher sedan proffsdebuten 2012.

För två veckor sedan vann hon sin första match i UFC, världens största MMA-organisation, och tog en övertygande poängseger mot Australiens Jessica-Rose Clark.

Bantamviktaren har två matcher kvar på kontraktet och nu väljer hon att utmana brasilianskan Bethe Correia, rankad 13:e i världen bland utmanarna till mästarbältet.

– Målet är såklart att förlänga kontraktet och jag vill möta Correia i mars eller april, säger hon till SVT Sport.

Tre svenskor har vunnit i UFC

UFC har funnits sedan 1993, men inte förrän 2012 tilläts kvinnor att tävla i organisationen. Lina Länsberg blev 2016 den första svenskan att gå en UFC-match, och det öppnade upp dörren för andra.

Inom loppet av fem månader har tre svenskor nu vunnit matcher (Länsberg, Kianzad och Bea Malecki).

– Jag tycker att vi har visat en riktigt bra standard alla vi tjejer, att vi tillhör toppen i världen och inte bara i Skandinavien. Det öppnar även upp dörrar för andra tjejer som vill ta steget från amatör till proffs, säger Kianzad.

”Visade vilken nivå jag håller”

Svenskan har tidigare tävlat i ansedda organisationen Invicta, men att äntligen få vinna en match i UFC inför tiotals miljoner tittare beskriver hon som ”otroligt”.

– Jag som är en väldigt känslosam person fick inte ens fram några tårar, det brukar komma när jag uppnår ett så stort mål. Det var en stor press inför matchen eftersom jag så gärna ville få min första vinst i UFC, säger hon och fortsätter:

– Jag känner att jag visade den kvällen vilken nivå jag håller. Och min boxning sken extra mycket.

ARKIV: UFC-stjärnan ”The Mauler” till SVT Sport: ”Jag är sugen på comeback” (16 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer