UFC-svensken Rostem Akman under galan i Globen i somras. Foto: Bildbyrån

UFC-svensken Rostem Akman förlorade på jättegala

Publicerad

Stockholmaren Rostem Akman, 27, var obesegrad när han fick UFC-kontrakt i somras.
I natt förlorade han sin andra raka match, ett enhälligt domslut mot hemmahoppet Jake Matthews i Australien.
– Akman har många bra verktyg, men han lyckades inte använda dem på ett effektivt sätt i den här matchen, säger UFC:s expertkommentator Daniel Cormier.

Nattens gala i Australien var den största någonsin i hela UFC:s historia med 57 127 åskådare.

På rekordgalan gick svenske welterviktaren (77 kilo) Rostem Akman tre ronder mot hemmasonen Jake Matthews som är från Melbourne.

Den 25-årige Matthews, som trots sin ringa ålder gjorde sin tolfte UFC-match, kontrollerade tålmodigt matchen från början till slut. Akman använde sig mest av boxning, men Matthews läste sin motståndare väl och förflyttade sig bra.

”Steget före Akman”

Även om Akman pressade framåt var australiern mer effektiv i buren.

– Matthews verkar inte särskilt orolig över vad Akman har att komma med. Han ligger steget före hela tiden. Akman försöker, men har inte listat ut hur han ska få i gång sin offensiv, sade UFC:s expertkommentator Daniel Cormier i slutet av den tredje ronden.

– Akman måste inse att han ligger efter och skruva upp tempot. Saker och ting går inte hans väg här, fortsatte Cormier.

Svensken skakade på huvudet redan innan domslutet ropades ut. De tre domarna var eniga och gav samtliga ronder till Matthews som vann med 30-27, 30-27, 30-27.

För Akman, som två gånger vunnit EM som amatör, var det hans andra förlust på totalt åtta proffsmatcher. Han gick in i UFC i somras med 6-0 i matchfacit efter att ha gått alla sina matcher på mindre galor i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer