The Mauler: ”Han är en knockoutartist – men jag är mer komplett”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander ”The Mauler” Gustafsson har inte gått en match på över ett år.

Men den 4 augusti är MMA-stjärnan tillbaka på en stor UFC-gala i Los Angeles när han möter schweizaren Volkan Özdemir.

– Han är en knockoutartist, men jag är en mer komplett fajter, säger svensken till SVT Sport.

I september 2013 blev Alexander Gustafsson en världsstjärna på MMA-scenen efter titelmatchen i lätt tungvikt mot mästaren Jon Jones – av många ansedd som tidernas främste MMA-fajter. Arbogasonen förlorade visserligen på poäng, men pressade amerikanen på ett sätt som ingen annan har lyckats med före eller efter.

Sedan dess har matcherna varit få och resultaten blandade:

  • Seger på teknisk knockout i första ronden mot britten Jimi Manuwa i mars 2014
  • Förlust på teknisk knockout i första ronden mot amerikanen Anthony Johnson i januari 2015
  • Förlust på poäng efter fem ronder mot UFC-mästaren Daniel Cormier i oktober 2015
  • Seger på poäng efter tre ronder mot polske Jan Blachowicz i september 2016
  • Seger på knockout i femte ronden mot brassen Glover Teixeira i maj 2017

Vill gå fler matcher

Gustafsson själv säger att det optimala vore att gå två eller tre matcher om året. Inte som nu när det har dröjt nästan 15 månader sedan han senast var uppe i oktagonen.

– Det har av olika anledningar varit långa perioder mellan matcherna, nu senast var jag axelskadad i ett halvår. Men det känns också som att ju högre rankad jag har blivit, ju bättre det har gått för mig, ju svårare har det varit att bli matchad, säger han till SVT Sport.

”Han överrumplar folk”

Nu ställs 31-åringen, som är rankad etta i världen bland utmanarna bakom mästaren Daniel Cormier, mot tvåan Volkan Özdemir, 28, från Schweiz.

– Han är en knockoutartist som slår hårt och överrumplat folk i första ronden. Men jag är en mer komplett och smartare fajter. Med tålamod och lugn kan jag rida ut stormen. Jag har bättre kondition och ser inte hur jag kan förlora det här på något sätt egentligen, säger ”The Mauler”.

Gustafsson och Özdemir möts på UFC 227 i Los Angeles den 4 augusti. Galan toppas av två titelmatcher i bantamvikt respektive flugvikt.

Uppdatering: Under torsdagen kom nyheten att Volkan Özdemir har brutit näsan och drar sig ur matchen.

Fakta: Alexander Gustafsson

Ålder: 31.

Född: 15 januari 1987 i Arboga.

Smeknamn: ”The Mauler”.

Bor: Stockholm.

Längd: 195 centimeter.

Viktklass: Lätt tungvikt (93 kilo).

Matchfacit: 22 matcher, 18 segrar (elva via knockout) och fyra förluster. Av de fyra förlusterna har två varit i titelmatcher mot legendarerna Jon Jones (september 2013) och Daniel Cormier (oktober 2015).

Aktuell: Möter schweizaren Volkan Özdemir (se nedan) på UFC 227 i Los Angeles den 4 augusti. De är rankade etta respektive tvåa i världen bland utmanarna till mästaren i lätt tungvikt, amerikanen Daniel Cormier.

Motståndaren: Volkan Özdemir har gått 17 proffsmatcher och vunnit 15 av dem varav elva via knockout. Han förlorade sin senaste match, titelfajten mot Daniel Cormier i januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.