Kamaru Usman försvarade i natt sitt UFC-mästarbälte i weltervikt. Foto: TT

Kamaru Usman vann stora hatmatchen i UFC

Uppdaterad
Publicerad

Kamaru Usman vann nattens stora hatmatch i UFC mot Colby Covington och försvarade sitt mästarbälte i weltervikt.

Efter fem tuffa ronder vann nigerianen via enhälligt domslut – och ärkerivalerna omfamnades.

– Det har varit mycket trash-talk och ont blod, men efter detta måste jag visa honom respekt, säger Usman.

Usman och Covington möttes för första gången när de slogs om mästarbältet i december 2019. Den gången vann Usman via teknisk knockout i femte ronden med bara 50 sekunder kvar.

I natt drabbade de samman igen, inför ett utsålt Madison Square Garden, och gjorde upp om bältet i 77-kilosklassen.

Covington hade på förhand lovat att kväva Usman med ett högt tempo, men så blev inte fallet och han hade tydlig respekt för mästarens slagstyrka efter deras första möte.

Kamaru Usman har aldrig blivit nedtagen i en UFC-match, enligt den officiella statistiken. Foto: TT

Golvades två gånger

I stället var det Usman som började bäst och med en halvminut kvar av den andra ronden golvade han sin rival med en kort vänsterkrok. Covington reste sig snabbt, men träffades av en ny krok och gick i backen igen. Gonggongen räddade honom den gången.

I den tredje ronden verkade utmanaren komma i gång desto mer. Han fick in några hårda träffar och blev den förste någonsin i UFC att brotta ned Usman på backen, även om nedtagningen inte räknas in i den officiella statistiken eftersom han inte lyckades etablera kontroll på marken.

I rond fyra verkade Covington vara den mest bekväma i slagväxlingarna och skakade om Usman, bland annat med en fin träff i sista sekunden.

Rond fem var jämn och båda fick in flera fina träffar. Matchen gick tiden ut och Usman vann via enhälligt domslut med siffrorna 48-47, 48-47, 49-46. Segern var hans 19:e raka och han förbättrar sitt matchfacit till 20-1.

Kamaru Usman får in en träff på Colby Covington i nattens UFC-titelmatch. Foto: TT

”Måste visa honom respekt”

I sin segerintervju uttryckte ”The Nigerian Nightmare” respekt för sin motståndare:

– Den här killen är tuff som fan. Jag ville knocka honom, men han är den näst bäste killen i viktklassen och lät mig inte göra det den här gången, sade Usman.

– Jag märkte att han har jobbat på en del saker efter vår senaste match. Han har bra teknik och hade mer slagstyrka. Jag måste visa honom respekt. Delar man oktogonen med en så tuff kille som Colby så kommer respekten.

Kamaru Usman utropas till segrare. Foto: TT

Colby: ”Skiter i om ni hatar mig”

Colby Covington stannade kvar i buren och gav en kort kommentar:

– Jag hade mina stunder och skakade honom ett par gånger, men lyckades inte dra nytta av det. Det var hans kväll. Tack till alla fans som kom hit i kväll. Älska mig eller hata mig, jag har bara börjat! Ni har inte sett det sista av mig utan jag är tillbaka i gymmet på måndag. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att gå en huvudmatch här i ”MSG”. Jag skiter i om ni hatar mig, jag är inte slut!

I galans näst sista match försvarade Rose Namajunas sitt mästarbälte i damernas stråvikt när hon besegrade kinesiskan Zhang Weili via delat domslut (47-48, 48-47, 49-46).

MER MMA: Den svenske stjärnan: ”Jag är kampsportens Einstein” (1 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.