Islam Machatjev försvarade sitt mästarbälte i lättvikt och kommer nu att ta över förstaplatsen på UFC:s ”kilo-för-kilo-ranking”. Foto: TT

Islam Machatjev vann stormatchen på UFC 284 mot Alexander Volkanovski

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort mästarmöte på UFC 284 i Australien i natt för att avgöra vem som är världens just nu bäste MMA-fajter kilo-för-kilo.

Favoriten Islam Machatjev vann då en högklassig match mot Alexander Volkanovski.

– Jag visade varför jag är nummer ett, säger ryssen.

Hemmahoppet och fjäderviktsmästaren Volkanovski hade inte förlorat en match på nästan tio år när han inför 14 124 åskådare i Perth gick upp en viktklass för att utmana mästaren i lättvikt, Islam Machatjev, om dennes bälte.

Australiern satte sig tidigt i respekt hos motståndaren när han skakade om Machatjev med nävarna redan i första ronden, varpå han eldade i gång publiken. Ryssen svarade med att själv få in en bra träff i rond ett som tvingade Volkanovski att tillfälligt gå ner på ett knä.

Matchen gick tiden ut och den stora skillnaden var ryssens starka brottning, men det förre rugbyproffset Volkanovski stod upp bra och klarade sig ur några obekväma positioner i en högoktanig och underhållande match från början till slut.

Det var dessutom ”Volk” som avslutade matchen ovanpå Machatjev och matade slag från topposition, efter att först ha träffat sin motståndare med en hård höger i samband med ett nedtagningsförsök med cirka en minut kvar.

Volkanovski avslutade matchen i dominant position med ground-and-pound. Foto: TT

”Jag är bäst i världen”

Trots det höga tempot såg ingen av kämparna särskilt trötta ut efter fem tuffa ronder. Domarsiffrorna löd 48-47, 48-47 och 49-46 till fördel för Machatjev som förbättrar sitt matchfacit till 24-1. Senast han förlorade var i oktober 2015 och sedan dess har han radat upp tolv raka segrar.

– Tack Alex för en väldigt bra match. Jag behövde en tuff match som den här för att utvecklas. Jag trodde att han skulle vara en enkel match på marken, men han hade verkligen höjt sig, säger Machatjev.

– Jag är den bäste fajtern i världen just nu, oavsett om folk gillar det eller ej. De andra måste göra mer.

Yair Rodriguez vann ett interimbälte i fjädervikt och ställs nu mot Volkanovski härnäst. Foto: TT

Ställs mot Yair Rodriguez

För Volkanovski var det hans andra förlust någonsin på totalt 27 proffsmatcher. Han återvänder nu till fjädervikten där han fortfarande har mästarbältet, som inte stod på spel i nattens match.

Där väntar en match mot mexikanen Yair Rodriguez som tidigare under galan vann ett interimbälte i viktklassen.

– Låt oss få det överstökat. Jag sa innan den här matchen att jag vill vara aktiv. Jag återvänder nog till lättvikten i framtiden men nu är planen att gå ner tillbaka till fjädervikt, säger den populäre Volkanovski, som nu tappar sin position som världens bäste MMA-fajter ”kilo-för-kilo”, det vill säga oavsett viktklass, till just Islam Machatjev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.