Ciryl Gane ser fram emot att tävla framför hemmafansen i Paris. Foto: TT

Ciryl Gane: ”Fansen har väntat i åratal – känns som julafton”

Uppdaterad
Publicerad

Den första UFC-galan någonsin i Frankrike väntar.

Då vill tungviktsstjärnan Ciryl Gane, 32, bjuda hemmafansen i Paris på show.

– Jag bor tio minuter härifrån så det här är väldigt speciellt för mig, säger Gane inför lördagens toppmatch.

Frankrike har länge haft framgångsrika fajters, men inte förrän i januari 2020 blev det lagligt att faktiskt arrangera MMA-galor i landet.

Mindre organisationer har redan regelbundna galor, men i morgon kommer världens största MMA-organisation, UFC, för första gången på besök. Enligt UFC:s president Dana White är galan i Accor Arena redan slutsåld och det förväntas komma omkring 15 000 åskådare.

Huvudnumret på galan är en toppmatch i tungvikt mellan fransmannen Ciryl Gane, rankad etta i världen bland utmanarna till Francis Ngannous mästarbälte, och australiern Tai Tuivasa som är rankad trea.

– Den största känslan jag känner är glädje över att vara här. Det är exakt samma känsla som vid julafton eller nyår, man vill fira, säger Gane, som själv är bosatt i Paris.

På frågan vad det betyder för fransk MMA att förbudet är borta svarar han:

– Det betyder jättemycket. Det är många människor och fans som har väntat i åratal på det här och är väldigt glada över att ha UFC här i Paris. Vi visste inte när den här dagen skulle komma, men det är inget snack om att Frankrike är ett land som gillar MMA. Det är galor här varje månad.

Vill ha ny chans på titeln

För Gane, som har 10-1 i matchfacit, blir det den första matchen sedan han förlorade titelmatchen mot mästaren Francis Ngannou på enhälligt domslut i januari.

– Jag mognade mycket av min första förlust. Och Tai är som alla vet en farlig motståndare som slår hårt så det gäller att jag är fokuserad på lördag. Vinner jag den matchen vill jag ha en ny chans på mästarbältet. Alla såg hur jämn min match mot Francis var, säger han.

Och nog får Gane bära favoritskapet i matchen, men den karismatiske Tai Tuivasa är en stor publikfavorit i UFC och ”Bam Bam” kommer till matchen med fem raka segrar via knockout i bagaget.

MER MMA: Se galna UFC-knocken – här skräller han mot mästaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.