Kalle Rovanperä imponerar stort i Estlands VM-rally. Foto: TT

20-åringen flyger mot historisk seger i Estland

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Kalle Rovanperä har länge pekats ut som en framtida världsmästare.

Nu är finländaren på väg mot sitt livs första seger i rally-VM:s WRC-klass efter en imponerande insats i Estland.

Inför den tredje dagen av Estlands VM-rally skiljde endast 8,5 sekunder mellan Kalle Rovanperä och irländaren Craig Breen och många förväntade sig en stenhård sekundstrid under lördagen.

Men Rovanperä dödade spänningen nästan omgående.

Supersnabb finländare

Redan på den första sträckan drygade finländaren ut sitt försprång till 22,8 sekunder och sedan fortsatte det på samma sätt under resten av dagen.

Inför söndagens sex sträckor har Rovanperä ett försprång på 50,7 sekunder till Breen. 20-åringen insåg att han nästan körde för fort.

– Jag har saktat ner mycket men tiden är fortfarande bra, så jag behöver sakta ner ännu mer, sa Rovanperä leende i tv-intervjun efter den 15:e sträckan.

Vinner Rovanperä rallyt blir han yngst genom tiderna att segra i WRC-klassen, finländaren är 20 år och 9 månader gammal.

Trea är Thierry Neuville som har haft en hård kamp med sjufaldige världsmästaren Sébastien Ogier. Just nu är det fördel belgaren som har 17,9 sekunder tillgodo på fransmannen.

Kristensson femma

I WRC 2 ligger svensken Tom Kristensson, med David Arhusiander som kartläsare femma. Men han är inte riktigt nöjd med sin körning.

”Det är riktigt kul att köra här i Estland på de här fantastiska vägarna, men de är utmanande”, skriver Kristensson på sociala medier.

Mikkelsen i topp

Klassen toppas av norrmannen Andreas Mikkelsen som har ett betryggande försprång på 25,9 sekunder till landsmannen Mads Østberg som haft stora problem under helgen. Østberg i sin tur är hårt jagad av bolivianen Martin Bulacia, 1,9 sekunder bakom, och fransmannen Adrien Fourmaux som har 6,6 sekunder upp till norrmannen.

Under söndagen väntar de sex avslutande sträckorna i tävlingen. SVT sänder sträcka 21 och 24 direkt, klockan 08.00 respektive 13.00.

Följ VM-rallyt från Estland direkt i SVT i helgen

Söndag 18 juli

SVT1 08.00-09.00 Motorsport, Rally-VM Estland: SS21

SVT1 13.00-14.30 Motorsport, Rally-VM Estland: SS24, power stage

Kommentator: Johan Hedlund

Expert: Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.