Marcus Eriksson. Foto: Bildbyrån.

Ericsson: ”Var på förstasidan i 29 tidningar”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson vann Indy 500 inför miljonpublik och över 300 000 personer på läktaren.

Svensken leder även Indycar-mästerskapet med sju lopp kvar och känner en ny typ av kändisskap.

– När jag vann Indy 500 var jag på förstasidan på 29 dagstidningar i USA, säger han.

35 poäng. Det är Ericssons avstånd har ner till närmast jagande – australiern Will Power – i Indycar-mästerskapet som fortsätter i helgen.

Både på lördag och söndag är det lopp i Iowa och dubbla poängmöjligheter står på spel. En krasch, ett dåligt lopp, så kan han få jaga igen.

– Jag är alltid lite nervös. Det är en balansgång det där och det finns så mycket poäng kvar att tävla om. Jag kan inte kolla för mycket på den (förartabellen) men samtidigt måste jag ha den i bakhuvudet för att inte tappa onödiga poäng, säger Ericsson.

I slutet av maj vann 31-åringen från Kumla prestigefyllda Indianapolis 500, även kallat Indy 500, på Indianapolis Motor Speedway. Ett lopp som Kenny Bräck vann 1999. Den tidigare racingstjärnan var med och tog fram Ericsson inom motorsporten som tonåring och Ericsson ser Bräck som en stor anledning till sin egen framgång.

1998 vann Bräck hela mästerskapet, något Ericsson inte gjort. Att däremot vinna både mästerskapet och Indy 500 samma år vore han ensam svensk om.

– Det är en av världens tuffaste, största och mest prestigefyllda tävlingsserie. När jag vann Indy 500 var jag på förstasidan på 29 dagstidningar i USA. Det är så enormt stort här, kanske den största tävlingen i världen, säger Ericsson.

TT: Bryr du dig om att bli historisk?

Det är inget man tänker på när man är mitt inne i det men jag var den förste svensken på 23 år i formel 1. Om jag sen blir den förste svensken på över tjugo år att vinna mästerskapet, då skapas det ringar på vattnet och kan inspirera yngre förare.

Fakta: Förarmästerskapet i Indycar

1) Marcus Ericsson, Sverige, 351 poäng.

2) Will Power, Australien, 316.

3) Álex Palou, Spanien, 314.

4) Josef Newgarden, USA, 307.

5) Scott Dixon, Nya Zeeland, 307.

Fotnot: Ställningen är efter 10 av 17 lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.