Foto: TT

Estländaren dominerade i finska VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Estländaren Ott Tänak kopplade tidigt ledningen i Finlands rally-VM. Tänak gjorde inga misstag och tog hem en solklar seger. Nu jagar han Ogier och Neuville i täten.

– Jag försöker vinna varje tävling, säger han.

I avslutningen av Finlands rally-VM var det finländaren Jari-Matti Latvala, norrmannen Mads Östberg och estländaren Ott Tänak som gjorde upp om topplaceringarna.  Tänak hade byggt upp en stor ledning och med en stark avslutning på 23:e specialsträckan tog han hem segern med 32,7 sekunder till godo.

– Det är bara att lyfta på hatten för honom. Kan han vinna i Tyskland också kan han utmana Ogier och Neuville. Det kändes som han played it safe, men så gör han den tiden också, säger SVT:s kommentator Jonas Kruse.

Ott Tänak tog sin fjärde seger i karriären.

– Jag har inget att klaga på, en perfekt helg för oss, säger han.

”Jag skakar nu”

På frågan om han kan hämta in Ogier och Neuville, som ligger i topp i VM-tabellen, svarade han:

– Jag försöker vinna varje tävling. Vi får se var vi är i slutet av året, men som ni kan se gör jag alltid mitt bästa.

Inför hemmapubliken slutade Latvala trea med en riktigt stark avslutning. På andraplats kom en mycket glad norrman.

– Jag kan inte tro det. Det betyder mycket för mig, jag skakar nu. Jag är bara så glad att få tävla igen och att jag kunde hålla i det här i slutet av rallyt, säger Östberg.

En annan kamp

Vid sidan gick VM-ledaren Thierry Neuville och tvåan Sebastian Ogier en kamp om poängen. Nevuille gick ut hårt och var snabbare på sista sträckan men slutade nia totalt medan Ogier slutade femma. Nu skiljer 21 poäng mellan de två.

– Det var väldigt svårt men vi försökte. Ogier hade en mycket bättre position men vi har gjort det bästa vi kan och vi kan vara stolta över det, säger Neuville som nu laddar om inför Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.