Gotlands smittskyddsläkare meddelar att det finns ett coronafall kopplat till GGN. Foto: TT

Ett konstaterat coronafall efter GGN

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 000 enduroförare körde Gotland Grand National.

Tio dagar efter tävlingen har ett coronafall konstaterats med koppling till GGN.

– Vi har ett fall här, men det är lite tidigt att veta exakt om det finns fler. Men vi har inte fått någon återkoppling från någon annan region om corona som kommer från GGN, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid region Gotland till SVT Sport.

Klassiska endurotävlingen Gotland Grand National genomfördes trots den pågående pandemin, där många liknande arrangemang ställts in.

Man kan också konstatera att tävlingen i sig, inte skapat något coronautbrott.

Corona och idrott

– Vi har haft en successiv ökning under hösten, och en fördubbling av antal fall senaste veckan, men det tolkar jag som att Gotland följer mönstret i övriga Sverige med stor smittspridning, säger Maria Amér.

Det kan dock fortfarande komma fram fall i efterhand.

– Ett evenemang som Gotland Grand National har deltagare från många delar av Sverige. Om någon mer har testats positivt som kört här, så kan den registreras i den region som de bor. Och sedan är det upp till smittskyddet i den regionen om de vill återkoppla till oss, säger Maria Amér vidare.

”Ett genomtänkt arrangemang”

Maria Amér tycker att GGN och arrangören Nordic Sport & Event klarat av tävlingen på ett smittsäkert sätt.

– Det var ett genomtänkt arrangemang med stort engagemang från de ansvariga att tävlingen skulle genomföras på ett smittsäkert sätt. På kvällen var det folk från regionen ute på stan med väktare och folk från tillsynsenheten. Och de bedömde det som att man överlag efterlevde de råd och restriktioner som föreligger. Allt verkar har genomförts enligt planen, säger Maria Amér.

KLIPP: Lerigt och tufft när klassikern avgjordes (24 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet