Ryske rallyföraren: ”Vill inte blanda idrott och politik”

Uppdaterad
Publicerad

Nikolay Gryazin utmanar norrmännen Andreas Mikkelsen och Ole Christian Veiby om segern i WRC2. Samtidigt har hans hemland Ryssland inlett ett krig mot Ukraina.

– Jag vill inte blanda idrott och politik så det är bäst att inte kommentera det, säger Gryazin till SVT Sport.

Ryssland har fråntagits det ena idrottsevenemanget efter det andra under de senaste dagarna. Nu höjs även röster för att ryska idrottare ska stängas ute från internationella tävlingar. Idrottsminister Anders Ygeman är en av dem som har höjt rösten och uppmanat till bojkott. I dag gick också det norska skidförbundet ut med att de inte vill ha ryska åkare till sina tävlingar. 

Men än så länge får ryssar klartecken från att delta i såväl rallytävlingar som de flesta övriga tävlingar. Därför får Nikolay Gryazin köra Svenska Rallyt. Och det gör han riktigt bra. Han ligger trea i WRC2.

Svenska rallyt 2022

SVT Sport träffade honom efter specialsträcka 11.

– Det är hemskt att höra allt om kriget, men jag vill inte blanda idrott och politik. Så det är bäst att inte kommentera det, sa han då.

Går mot andra raka pallplatsen

Gryazin har haft en stark inledning på säsongen. Den fyrfaldiga europamästaren var trea i Monte Carlo och är nu på väg mot andra raka pallplatsen. Inför eftermiddags loopen av lördagens etapp på Svenska rallyt var Gryazin trea, 23 sekunder bakom ledande Andreas Mikelssen och tvåan Ole Christian Veiby.

– Det är alltid jämnt i Svenska rallyt för underlaget är bekant för alla som lever här, så det är svårt att tävla mot dem men väldigt bra att jämföra sig speciellt under den här rundan där vägen verkligen är ”flat out”, säger Gryazin.

24-åringen berättar om utmaningen att köra på snö och is på sträckor som innehåller både fart och tekniska utmaningar.

– Du måste vara väldigt precis, speciellt på de långsamma partierna, för att ta tid. Om du gör ett misstag där så förlorar du mycket. På de snabba partierna måste du vara modig, i vissa svängar går det i 170 (km/h). Så det är bra, du jobbar på två olika specialiteter mod och teknik så det är väldigt roligt och ger massa erfarenhet, berättar Gryazin.

Ole Christian Veiby om segerjakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2022

Mer i ämnet