Kim Nilsson får uppleva sin stora VM-dröm – som 33-åring. Foto: Bildbyrån

Speedwaystjärnan Kim Nilssons osannolika VM-saga

Uppdaterad
Publicerad

Kim Nilsson var fjolårets stora skräll i speedwayvärlden.

Han körde hem slutkvalet till VM-serien, GP-challenge, och belönades med en fast plats i årets VM-serie. Förra säsongen jobbade han med VM – som expertkommentator.

– Det blev lite snurrigt måste jag erkänna. Från att kommentera VM-förarna till att möta dem känns speciellt, säger Kim till SVT.

Nilssons sena genombrott i karriären har skapat rubriker. Han slog ett koppel av världsstjärnor i Glasgow i ”nålsögat” mot VM. Nu kliver han in i finrummet som 33-åring (!) och hoppas kunna utmana som en av de 16 fasta förarna i serien.

– Blir häftigt att få köra i de stora arenorna som Warszawa och Cardiff. Givetvis även hemma-GP:t i Målilla blir något extra, fortsätter han.

För första gången har familjeteamet anställt en extra mekaniker jämte pappa Tommy – tidigare svensk mästare i speedway. Kim hoppas att han ska få lite tid över under den hektiska säsong som väntar med VM, speedwayligan med Rospiggarna och styrningar i utländska ligor.

Redan på lördag är det dags för VM-premiär i Kroatien. Kim hoppas att lugnet ska infinna sig så att han kan leverera från start.

– Det har funnits tävlingar där jag inte varit lugn. Men nu är jag tio år äldre och hoppas kunna tända till lite extra med svenska flaggan på bröstet.

Fredrik Lindgren är den andre svenske föraren som kör hela VM-serien. ”Fast Freddie” är vår senaste VM-medaljör och fortsätter sin jakt på första VM-titeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.