Maja Hallén Fellenius får tävla i USA senare i år. Foto: Fia

Maja Hallén Fellenius vidare i Fia Rally Star

Publicerad

Maja Hallén Fellenius har varit en av de främsta kvinnliga förarna i internationell karting. 2020 gick hon från gokart till formelbilsracing för att sedan avancera till rally.

I helgen kvalificerade sig 19-åringen hela vägen till USA och Women's World Final av Fia Rally Star.

– Jag är väldigt stolt över mig själv och min insats, säger hon till SVT Sport.

Under förra veckan genomfördes Fia Rally Star på rallycrossbanan Estering i Tyskland – där flera övningar såsom körning, reflexträning och mediaträning stod på schemat.

89 förare mellan 17 och 26 år från 22 olika länder fanns på plats och Sverige hade åtta förare med i uttagningen. Maja Hallén Fellenius var den enda kvinnliga deltagaren från Sverige.

”Emot alla mina förväntningar”

I söndags kom beskedet – 19-åringen från Bromma tog sig hela vägen till Women's World Final i USA senare i år.

– Jag vet inte vad jag ska säga, Det känns helt otroligt och overkligt. Det var verkligen emot alla mina förväntningar som jag hade när jag kom dit, säger hon.

Nu blir det full satsning mot finalen.

– Det kommer bli massor med träning och förberedelser. Mitt kortsiktiga mål är att vinna finalen borta i USA, att vara den bästa kvinnan som kör där. Det gör att man vara med i Rally star-teamet, säger motorsportstalangen.

Rallysport är en ny gren för talangen

Hallén Fellenius poängterar att den här sidan av motorsporten är väldigt ny för henne.

– Jag kommer ju egentligen från gokart och formelbilar, så det är en väldigt stor omställning till rally. Jag är definitivt en av dem med minst erfarenhet på uttagningen, säger hon.

Vilka hon ställs mot är ännu oklart då endast Europafinalen är avgjord.

Har du hunnit fira?

– Jag har knappt hunnit smälta att jag är vidare. Jag har firat ihop med landslaget när vi var där nere och jag känner att det är många som gratulerat mig. Men nu känner jag att det är dags att börja träna, det finns ingen tid att fira så mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer