Sébastien Ogier jagar sin sjätteseger i Monte Carlo Foto: Red Bull Content Pool

Sekundstrid mellan Ogier och Neuville i rally-VM

Publicerad

Sébastien Ogier drygade ut sin ledning i Monte Carlo-rallyt under dagen men är fortsatt jagad. Tvåan Thierry Neuville är 4,3 sekunder bakom med fyra sträckor kvar i morgon.
– Jag tror på lättare förhållanden i morgon men det kommer bli intensivt. Thierry ger inte upp. Vi vill båda komma i mål och båda vill vinna, säger Ogier till WRC:s reporter.

Ogier hade en ledning på blott två sekunder inför dagen men öppnade offensivt och drygade ut sin ledning till 5,6 sekunder redan på dagens första sträcka. Ogier och Neuville hade sedan en jämn fajt i toppen under hela dagen och belgaren kom i kapp tidsmässigt under eftermiddagen.

– Det är hans (Ogiers) hemmarally så han känner området väldigt bra. Vi kommer, självklart, försöka vinna i morgon men vi måste samtidigt vara smarta och tänka på helheten, säger Neuville i ett pressmeddelande.

Ogier och Neuville är i en klass för sig och har ett förspång på närmare två minuter till närmast jagande. Sébastien Loeb avancerade i resultatlistan under dagen och ligger trea men går en jämn kamp om tredjeplatsen med Jari-Matti Latvala, 2,3 sekunder bakom.

Mikkelsen däck slets av

Det var extremt tuffa förhållanden under morgonloopen med mycket is och snö på vägen. Andreas Mikkelsen låg trea men norrmannens rally fick ett abrupt slut på dagens första sträcka. Efter en intensiv sträcka, gick Mikkelsen emot bergväggen i sista kurvan bara några meter före mål. Vänsterhjulet slets av bilen och Mikkelsen tvingades bryta rallyt.

Här slits Mikkelsens däck av – norrmannen tvingades bryta

Mikkelsen var inte ensam om att bryta rallyt idag. Tre förare i WRC-klassen försvann under morgonens två första sträckor. Esapekka Lappi tvingades bryta med motorproblem och Elfvyn Evans kraschade in i ett träd efter att ha tappat fästet i en snabb vänster sväng på dagens andra sträcka.

Evans krasch

Tidemand nöjd åtta

Pontus Tidemand fick också han en tuff start på dagen, punktering på första sträckan och ett tidstapp på två minuter.  
– Det började bra, men sex kilometer in på den första sträckan fick vi en smygpunka och blev tvungna att stanna och byta däck. Vi hade bara ett i reserv med oss så efter det fick vi vara extra försiktiga, särskilt som de torrare sektionerna är svåra med dubbdäck, berättar Tidemand i ett pressmeddelande.

Tidemand och kartläsare Ola Flöene hade sen inga större problem under dagen utan fortsatte sin medvetna plan, att maximera känslan och ta med erfarenheter från varje meter av detta rally för att lära känna bilen.

– Jag är glad att vi är här, fortfarande är med i tävlingen och gör exakt vad vi kom hit för, säger Pontus. Nu ska vi fortsätta så här och klara av de sista sträckorna imorgon och sen har vi gjort genrepet inför Rally Sweden, säger Tidemand.

Fyra sträckor återstår nu och Pontus Tidemand ligger på en åttonde plats i WRC-klassen inför avslutningen i morgon.

Sista sträckan, power stage, direktsänds i SVT2 12:00 i morgon, söndag, klockan 17:00 i SVT1 och SVT Play visas sen ett sammandrag från hela Monte Carlo rallyt, årets första VM-deltävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer