Foto: TT Nyhetsbyrån

”Pontus är den ultimata föraren”

Uppdaterad
Publicerad

Att Pontus Tidemand är klar för VM-rallyt i Turkiet gläder även M-Sports teamchef Richard Millener som är förväntansfull.  

– Det är härligt att ha Pontus tillbaka i teamet och tillbaka bakom ratten på vår Ford Fiesta WRC. Det här är något många ville se, inklusive jag själv, och jag ser fram emot att se hur han presterar i Turkiet, säger teamchefen Richard Millener i ett pressmeddelande.

Starten i Turkiet blir Tidemands tredje WRC-inhopp i år och precis som i Monte Carlo och Svenska Rallyt där 28-årigen för första gången körde den ”nya” modellen av WRC-bil i tävlingssammanhang. I båda deltävlingarna slutade svensken på en åttondeplats i WRC klassen.

–  Han hade lite otur tidigare i år med en startposition och tekniska problem som jobbade emot honom, men när man slår samman hela hans prestation var det en riktigt stabil debut och vi är spända på att se vad han kan göra på grus. Pontus är en all-rounder som är konkurrenskraftig på alla underlag. Han har talangen och vi vill se honom ta nästa steg i sin karriär. Han kommer göra ett test tillsammans med teamet på tuffa grusvägar som förberedelse för Turkiet, och vi vet att han kommer göra det mesta av den här möjligheten, säger Millener.

Tidemands WRC-start backas av RaceNetWork, ett nystartat koncept som går ut på att skapa möjligheter för svenska förare genom ett nära samarbete med investerande företag. Välmeriterade rallyföraren Tidemand är första projektet.

– Pontus är den ultimata föraren att starta med. Han har en enorm erfarenhet, tunga meriter och talangen och viljan som krävs för att lyckas. Pontus är uppbackad av lokalt näringsliv i hans stora satsning, som vi alla tror på, men det finns utrymme för många fler. Vi är glada att intresset har varit såpass stort att vi under den gångna veckan kunde säkerställa hans nästa VM-start och arbetet med att garantera fler starter under den här säsongen och även säkra nästa år pågår för fullt, säger Lennart Augustsson, som är en av de drivande styrkorna i ett pressmeddelande. 

PONTUS TIDEMAND FAKTA

Född: 10 december 1990

Team: M-Sport

Bil: Ford Fiesta WRC

Första WRC-start: Rally Sweden 2012

Totalt antal WRC-starter: 47 (med Rally Sweden 2019)

Pallplatser i WRC: 30 (20 WRC 2, 8 JWRC, 1 SWRC)

Titlar: WRC 2 champion 2017, Asia-Pacific Rally Champion 2015, Juniorvärldsmästare i rally 2013, Svensk mästare i rallysprint 2015 och 2013, Svensk mästare i rally 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.