Tre blågula hopp på plats i Abu Dhabi. Från vänster; Timmy Hansen, Anton Marklund och Kevin Hansen. Foto: Privat

Tre svenskar jagar guld i ”nya” rallycross-VM

Uppdaterad
Publicerad

Fabriksstallen är borta. Stjärnfallet stort. Nu väntar ett väldigt öppet och ovisst rallycross-VM.
Premiären drar igång i morgon eftermiddag på F1-banan i Abu Dhabi.
Tio deltävlingar ska göras där publikfesten i Höljes 6-7 juli förstås är en av höjdpunkterna.

Bröderna Timmy och Kevin Hansen samt Anton Marklund är de svenska hoppen i årets mästerskap.

– Det har hänt mycket i rallycrossen sen förra året. Det blir väldigt spännande att se hur vi står oss mot de andra teamen, säger Anton till SVT.

Europamästaren från 2017 kör en Renault för franska GCK Kompetition. Den dubble världsmästaren Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, världsmästare 2016, Petter Solberg, världsmästare 2013 och 2014 samt niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb, försvann alla från VM-serien när de tre fabriksstallen Peugeot, Audi och Volkswagen lämnade efter turbulensen kring införandet av elbilar i VM.

Men trots avhoppen så finns ett antal fjolårsbilar kvar. Bröderna Timmy och Kevin Hansen sitter i varsin Peugeot och får nu tävla på lika villkor i Team Hansen MJP.

– Vi har redan vunnit ett race, att vara på startlinjen! Jag tror vi har bra bilar och folk i depån för att lyckas, tror Kevin.

– En spännande säsong väntar. Det ska bli så kul att köra på den här snabba banan, fortsätter Timmy.

Den svenska trion har en galen svit att försvara i Abu Dhabi. I de senaste 42 (!) VM-deltävlingarna har det varit minst en svensk på pallen. Samtliga svenskar har medaljchans i årets VM-serie men slipper favoritskapet. Fjolårstrean Andreas Bakkerud har startat eget team tillsammans med britten Liam Doran och kör en uppdaterad Audi från Mattias Ekströms EKS-stall. Norrmannen får gälla som guldfavorit.

16 förare från 12 nationer finns på plats i Abu Dhabi. En intressant nyhet för året är att tävlingsdomaren får assistansav en tidigare förare i tornet.. Ett välkommet bollplank då det ofta är svårbedömda situationer inom rallycrossen. Tommy Rustad, Norge, finns på plats i premiären.

VM-kalendern 2019

Visa

5-6 april Yes Marina Circuit Abu Dhabi
27-28 april Barcelona Spanien
11-12 maj Spa Belgien
25-26 maj Silverstone Storbritannien
15-16 juni Hell Norge
6-7 juli Höljes Sverige
3-4 augusti Trois-Rivieres Kanada
31 aug-1 september Loheac Frankrike
14-15 september Riga Lettlanda
9-10 november Killarney Sydafrika 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

rallycross-vm

Mer i ämnet