Foto: World

Vass start av Solberg och Tidemand i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg och Pontus Tidemand leder båda sina respektive klasser i VM-rallyt i Mexiko efter två körda sträckor.

Årets tredje VM-deltävlingen inleddes natten till fredag svensk tid i Mexikanska Guanajuato. En kortare publiksträcka mitt i staden kördes två gånger.

Thierry Neuville slog till med två sträcksegrar i WRC-klassen och toppar huvudklassen 1,1 sekund före ledaren i förarmästerskapet, Elfyn Evans. Det är dock tajt i toppen inför fredagsetappen där rallyt inleds på allvar – endast 4,6 sekunder skiljer de nio främsta WRC-förarna åt.

Solberg snabbast i R5-klassen

Oliver Solberg slog till med snabbaste tiden av alla R5-bilar på båda de inledande sträckorna och han leder därmed också WRC3-klassen. 18-åriga Solberg kör Mexikanska VM-rallyt för första gången och vet att en tuff utmaning väntar med 24 krävande specialsträckor. Flera sträckor körs dessutom på hög höjd. Som högst kör förarna uppe på 2737 meter, krävande för både bil och chaufför.

– Andra rundan på vissa vägar kan erbjuda extremt hårda förhållanden. Man måste vara på sin vakt efter stora stenar utgrävda av bilarna framför. Vi behöver all erfarenhet vi kan få, och det är oerhört viktigt att vi passerar mållinjen på söndagen. Det är mitt övergripande mål, säger Solberg i ett pressmeddelande inför rallyt.

– Jag har aldrig genomfört ett sådant rally tidigare. (Kartläsare) Aaron Johnston och jag måste arbeta extra noggrant med noterna för att helt lita på dem under hela rallyt. Att hålla sig borta från problem är den säkraste vägen till ett bra resultat.

Pontus Tidemand var näst snabbast totalt bland R5:orna och leder WRC2-klassen före Ole Christian Veiby.

– Jag ser verkligen fram mot fredagens sträckor och hoppas på en jämn fajt på dessa fantastiska grusvägar, skriver Tidemand på sociala medier efter starten.

Tidemand gör sin tredje start i Mexiko och har vunnit WRC2-klassen i det utmanade grusrallyt i sina två tidigare starter, 2017 och 2018. SVT Sports expert Jonas Kruse tror att Tidemand är segeraspirant även i år.

– Med sin erfarenhet kommer Pontus vinna sin klass WRC 2 i denna tävlingen. Hans körstil och rutin kommer fälla avgörandet. Pontus är inte alltid snabbast på alla sträckor men gör sällan misstag. Just misstagen blir extra kostsamma i México, säger Jonas Kruse.

Åtta fredagssträckor

Under fredagen körs åtta stäckor på drygt 13 mil totalt. Förarna inleder med krävande El Chocolate 31,45 kilometer lång under fredagseftermiddagen svensk tid.

Rallyts sista sträcka, ss 24 El Brinco power stage, direktsänds i SVT Play på söndag kl 18:00 och klockan 22:30 SVT 1/SVT Play sänds ett sammandrag från hela tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.