Dramatik när Sverige snuvade Finland på VM-brons

Uppdaterad
Publicerad

Den satt långt inne, men Sverige plockade i dag hem ytterligare en medalj i orienterings-VM.

Efter en tajt slutspurt mot Finland stod det tillsist klart att VM-bronset i stafetten gick till Helena Jansson, Annika Billstam och Emma Johansson.

– Det var helt underbart att se när Emma nästan krossade Finland där i slutet, säger 39-åriga Billstam till SVT Sport.

Trots avsaknad av skadade världsettan Tove Alexandersson gör Sverige det riktigt bra i VM. Efter gårdagens guld och dubbla brons i medeldistansen kom i dag sjätte medaljen i mästerskapet i Skottland, efter att trion Helena Jansson, Annika Billstam och Emma Johansson blivit trea i stafetten.

Knäckte Finland på upploppet

Inför den sista växlingen låg Sverige trea, nästan fem minuter bakom ledande Danmark och 50 sekunder efter Ryssland. Men under den sista sträckan, som sprangs av reserven Emma Johansson, hände en hel del. Norge drog om Sverige, Ryssland diskvalificerades och Finlands Minna Kauppi gick om Johansson på den tredje kontrollen. Men Johansson hängde på, och strax innan upploppet passerade hon Kauppi – något som knäckte finländskan totalt.

Orienterings-VM 2015

Emma Johansson gick i mål hela 24 sekunder före Finland, och säkrade därmed hennes andra VM-brons på två dagar.

– Det var verkligen nervöst, det var ju otroligt tajt på slutet och det var nästan så att jag trodde att Norge och Finland hade en lucka ned till Emma, men hon var otroligt stark på slutet. Det var underbart att se henne nästan krossa Finland där, säger Annika Billstam till SVT Sport.

Danmark fullständigt överlägsna

Danmark glänste redan från start. Maja Alm satte av i hög fart direkt och var vid växlingen minuten före Ryssland. Under andra sträckan utökade sedan Ida Bobach Danmarks ledning, och när hon växlade till den siste löparen Emma Klingenberg hade danskorna hela fyra minuter och elva sekunder ned till tvåan Ryssland.

Klingenberg kunde sedan ta det relativt lugnt hela sin sträcka och gick i mål tre minuter före Norge, som tog silver. Efteråt var Annika Billstam mäkta imponerad.

– Danskorna var fantastiskt starka i dag. Det de levererar är ren världsklass och det är bara att gratulera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet