Tova Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Hjärtproblem för Tove Alexandersson: ”Väldigt tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsvåren har ställts in på grund av coronaviruset.
Den största stjärnan av dem alla, svenska Tove Alexandersson, kan inte ens träna.
Detta på grund av en sjukdom – som påverkat hjärtat.
– Nu har jag varit symptomfri i ett par veckor men jag har inte börjat att träna igen eftersom jag har gjort läkarundersökningar som visat att även hjärtat blivit påverkat, säger hon.

Tove Alexandersson har de senaste åren dominerat orienteringsvärlden. 2019 fick hon Bragdguldet efter tre VM-guld av tre möjliga, och på Idrottsgalan i Globen prisades hon både till Årets kvinnliga idrottare och fick Jerringpriset.

Men den senaste tiden har inte varit lika rolig. På grund av coronapandemin är alla läger och tävlingar just nu inställda, och själv har hon varit sjuk.

– Jag blev sjuk i slutet av mars med hög och ganska långvarig feber som främsta symptom. Jag är inte testad för covid-19, så jag vet inte om det är det jag har haft, men jag har haft en del symptom som skulle kunna tyda på det. Nu har jag varit symptomfri i ett par veckor men jag har inte börjat att träna igen eftersom jag har gjort läkarundersökningar som visat att även hjärtat blivit påverkat, säger hon i ett pressmeddelande.

VM är fortfarande målet

I pressmeddelandet står det att hon troligtvis inte kommer kunna träna förrän tidigast i mitten av maj, och då blir det en mycket försiktig start.

– Just nu känner jag mig pigg och frisk och jag känner inga symptom från hjärtat. Men innan jag börjar träna igen behöver det säkerställas att hjärtat är helt återhämtat och att det inte finns någon risk för komplikationer när jag börjar träna igen, säger hon, och fortsätter:

– Mitt fokus just nu är på att återhämta kroppen. Sedan ser jag fram emot att få börja träna igen och att det förhoppningsvis också blir en tävlingssäsong under 2020. Många tävlingar som jag haft som mål under säsongen är redan inställda, men VM kommer förhoppningsvis att avgöras i Danmark i oktober, så det är mitt huvudmål och det jag lägger upp träningen för.

ARKIV: Alexandersson: ”Rätt att skjuta upp VM” (1 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tove Alexandersson tränar på. Foto: Bildbyrån

Fakta: Tove Alexandersson

Visa

Född: den 7 september 1992 (27 år) i Borlänge.

Bor: Borlänge.

Klubb: Stora Tuna.

Moderklubb: Stora Tuna.

Gör: Orienterare, skidorienterare och skidalpinism.

VM-meriter (orientering): 10 guld (medeldistans 2016, 2017 och 2019, långdistans 2016, 2017, 2018 och 2019, stafett 2017 och 2019, sprintstafett 2018), 8 silver (medel 2012 och 2013, lång 2013 och 2014, sprint 2014 och 2018, stafett 2012 och 2018), 3 brons (medel 2014, stafett 2011 och 2014).

Övrigt: Vinnare av Bragdguldet och Jerringpriset 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer