Stjärnskottet Hanna Lundberg: ”Kan träna mer och inte vara skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Siktet var inställt på juniormedaljer. Det blev istället ett genombrott på internationell seniornivå för 19-åriga orienteraren Hanna Lundberg som chockade både sig själv och omgivningen med världscupvinsten i somras.

Nu väntar en vinter med många timmar – i skidspåret.

– Jag har kombinerat en massa olika idrotter och det tror jag har varit jättegivande, säger Lundberg till SVT Sport.

Hanna Lundberg är multitalangen som också är regerade juniorvärldsmästare i skidorientering och har medaljer från ungdoms-SM i längdskidor.

Skidåkning är och har varit en självklar del av vintersäsongen för 19-åringen från OK Renen i Luleå. Hon har jämförts med Tove Alexandersson – både för framgångarna i skogen och för dubbleringen med skidor vintertd.

– Det är ett bra komplement. Jag kan träna mycket mer och inte vara skadad. Det är en väldig fördel, säger Hanna Lundberg.

Kivet in i världseliten, med bland annat en tredjeplats i den totala världscupen, har inneburit att såväl tävlings- som träningskartan på kort tid har ritats om för Lundberg. Nu väljer hon bort en satsning på skidorientering, men behåller några längdskidtävlingar i vinterprogrammet

– Det tar mer med en sommarsäsong som är väldigt intensiv. Samtidigt älskar jag att tävla och är sugen nu på att dra ut nu, så jag kommer att åka något.

Här ser du hela inslaget med Hanna Lundberg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.