Kina-kritiske Bergman jagar världscuptiteln i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Orienteraren Gustav Bergman vill helst inte tävla i det odemokratiska Kina, men det är just där han kan säkra segern i den totala världscupen. Så han åker till Kina, men under protest.

– Kina är ett land som inte följer mänskliga rättigheter, och jag tycker att vi har ett ansvar att markera mot dem, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Gustav Bergman är världsstjärnan som gärna hade valt att stanna hemma i Bagarmossen före Kina, av politiska skäl. Det är bara det att han, som i år har tagit VM-silver på medeldistans och avgjort VM-stafetten till guld för Sverige, har greppet om den totala världscupen inför de två sista deltävlingarna i Guangzhou, Kina.

– Jag övervägde att stanna hemma, eftersom jag inte står för att vi ska lägga tävlingar i såna här länder, men samtidigt kanske jag inte får chansen att vinna världscupen en gång till, vilket gjorde beslutet svårare, säger Gustav Bergman.

Idrott och politik

Hör idrott och politik ihop?

– Ja, definitivt. Det är självklart att det hör ihop. Det är som att säga att företagande eller ekonomi inte hör ihop med politik.

Och du har makt, menar du?

– Ja, jag sitter på en lite större plattform än de flesta, och då tycker jag att det är upp till mig att försöka utnyttja det.

Gustav Bergman har tidigare nobbat O-Ringens 5-dagars i Sverige eftersom en av sponsorerna var vapentillverkare. Men nu kommer han att åka till Kina för att vinna världscupen.

– Det är delvis ett själviskt beslut. Om jag inte hade varit i det läget hade det varit mycket lättare att bara stanna hemma och säga att jag inte tycker att vi ska åka till Kina, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Vi ställde Gustav Bergman inför ett test med Kina-aktuella frågor. Se i klippet hur han svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet