Foto: Bildbyrån

Kinesiska orienterare ska utredas för fusk efter VC-avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

De kinesiska orienterarnas framgångar i världscupsavlutningen i Kina har fått en del uppmärksamhet – och väckt frågor. Nu meddelar IOF att de ska utreda fallet närmare.
– Vi måste undersöka bakgrunden till att vissa idrottare presterade oväntat bra. Det är förståeligt att det finns tvivel och vi måste undersöka ifall någon brutit mot våra grundprinciper, säger IOF:s ordförande Leho Haldna i ett pressmeddelande.

Tidigare i oktober, under orienteringens militära världsspelen i Wuhan i Kina, fråntogs hemmanationen sina medaljer, ett guld och två silver, efter att de fuskat.

”Det har bevisats att löparna fick otillåten hjälp av åskådare i terrängen, snitslar och små stigar som var förberedda för dem (kineserna) och bara de var medvetna om”, skrev Internationella orienteringsförbundet (IOF) i ett uttalande då.

Under förra helgens världscupstävlingar, också de i Kina, var de kinesiska orienterarna framgångsrika. I sprinten var vann Shuangyan Hao damernas sprint och Li Zhuoye slutade trea i herrsprinten. Resultaten har fått många att ifrågasätta om allt gått rätt till.

”Spekuleras om resultaten”

IOF meddelar nu att de inte hittat några bevis för att kineserna skulle ha fuskat.

– Vi är fullt medvetna om att det efter världscupsprinten spekuleras om resultaten av de kinesiska atleterna och huruvida de har fått orättvisa fördelar på något sätt. Inga klagomål eller protester gjorde av andra lag på tävlingen och resultaten blev officiella i enlighet med IOF:s regler, säger Tom Hollowell.

Men fallet kommer trots det att utredas närmare.

– Jag har varit för naiv då jag litat på att alla följer våra etiska regler, säger Tom Hollowell.

Svenske VC-segraren Gustav Bergman är positiv till att fallet utreds.

– Ingen av de kinesiska löparna har varit i närheten av de här resultaten tidigare, och framför allt på herrsidan var det en total dominans från Kina i det inledande partiet som var mest tekniskt utmanande, innan de ”vanliga” topplöparna kom tillbaka i de mer fysiska partierna, säger han till SVT Sport.

Reportage med en Kina-kritisk Gustav Bergman:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kina följer inte mänskliga rättigheter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer