Orienteraren Tove Alexandersson har vunnit VM-guld i fyra olika idrotter. 2019 tilldelades hon SvD:s bragdguld för Sveriges bästa idrottsprestation. Smittskydd Stockholm anser inte att hennes idrott är att betrakta som elitmässig. Foto: Bildbyrån

Orienterarna upprörda över att inte betraktas som elit: ”Ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

SM i nattorientering ser ut att stoppas. Österåkers kommun hävdar att det inte rör sig om idrott på elitnivå, vilket fått orienterarna att gå i taket.

– Det är ett hån, säger idrottschefen Tomas Stenström.

SM i nattorientering i Österåker, som skulle ha avgjorts den 16 april, ser ut att stoppas. Österåkers kommun, som har konsulterat Smittskydd Stockholm, skriver i sitt beslut att det inte är tillåtet att genom föra SM eftersom ”ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl”.

– Det är ett hån både mot vår idrott och våra elitlöpare, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström till orienteringsmagasinet.se.

Corona och idrott

Han fortsätter:

– Vi har inte den stora publiken, vi har inte de välbetalda idrottarna men vi har fullt ut dedikerade elitlöpare som alltid är med och slåss om de ädlaste medaljerna på VM. Att då säga att ett svensk mästerskap inte är elitnivå blir horribelt i min mening.

Hoppet om ett SM är ändå inte ute, eftersom det kan beslutas om lättnader i coronarestriktionerna framöver. Senast den 20 mars ska ett definitivt beslut fattas, säger Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet