Tova Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Orienterings-VM flyttas fram två år

Uppdaterad
Publicerad

Orienterings-VM i Danmark har redan skjutits upp från juli till oktober – men ny flyttas mästerskapet två år. Det meddelar den danska VM-arrangören.

”Vi kan inte garantera rättvisa förhållanden”, skriver arrangören på sin hemsida.

Tove Alexandersson och resten av orienteringseliten får vänta länge på att jaga nya medaljer i skogen. VM i Danmark, som redan skjutits upp tre månader, flyttas nu hela två år framåt i tiden.

”Förutom de logistiska problemen som uppstår i och med corona kommer vi inte kunna garantera rättvisa förhållanden när det gäller rörelsefrihet och medicinsk säkerhet kring tävlingarna”, skriver arrangören på sin hemsida.

Avgörs sommaren 2022

VM i Danmark, där sprintdistanserna ska avgöras, flyttas till sommaren 2022, 24 juni till 5 juli. Sommaren 2021 är sedan tidigare VM på skogsdistanserna planerat att avgöras i Tjeckien.

”Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistiska lösningar på ett sprint-VM värd mästerskapsstatus under 2021, men det har inte gått”, säger Internationella orienteringsförbundets generalsekrterare Tom Hollowell i ett pressmeddelande.

EM i sprint skulle ha avgjorts i Ryssland 2021. Nu meddelar även den ryska delrepubliken Mordovien att man inte längre har ekonomi för att arrangera mästerskapet på grund av den ekonomiska krisen i coronavirusets spår. Det diskuteras att flytta EM till en annan plats.

SE MER: Alexandersson om hjärtproblemen: ”Kändes inte helt bra i kroppen” (3 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.