Foto: Bildbyrån/SVT

Tove Alexandersson lugn trots hjärtproblemen: ”Finns egentligen ingen stress”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson misstänker att hon har drabbats av coronaviruset.

Hon tränar just nu inte alls, eftersom läkarundersökningar visat att hjärtat påverkats.

Men för SVT Sport ger hon lugnande besked.

– Förhoppningsvis ska det inte vara några problem med hjärtat alls, säger hon.

I går meddelade det svenska orienteringsförbundet att Tove Alexandersson har varit sjuk i ett par veckor, och inte tränar alls just nu på grund av att hon har haft problem med hjärtat.

– Jag har gjort läkarundersökningar som visat att även hjärtat blivit påverkat, sade hon i ett pressmeddelande.

Corona och idrott

”Kändes inte helt bra”

För SVT Sport utvecklar hon vad det handlar om.

– Efter att jag hade blivit symptomfri kände jag fortfarande att det inte kändes helt bra i kroppen, så jag ville kolla upp hjärtat innan jag började träna för att vara säker på att det inte var påverkat på något vis. Då gjorde jag ett EKG som visade att hjärtat hade någon form av påverkan, säger hon, men vill inte förklara mer exakt vad det handlar om för påverkan.

– Jag tror inte att jag riktigt kan uttala mig om det. Det är nog lätt att det blir fel då eftersom jag inte har den läkarkunskapen som krävs för att det ska bli rätt, säger Alexandersson.

– Efter EKG:t har jag gjort några fler undersökningar och tagit det lugnt och inte tränat för att vänta tills man kan se att hjärtat är helt återhämtat igen och allt ser bra ut.

”Var ju ganska sjuk”

Alexandersson, som berättar att hon just nu inte känner av några symptom alls och mår bra, förklarar att hon inte är särskilt orolig.

– Jag var ju ganska sjuk när jag var sjuk och hade feber under en längre tid, så det är kanske inte så konstigt att hjärtat påverkats lite och då gäller det ju att vara väldigt försiktig med träningen innan kroppen är helt återhämtad så att jag inte får några problem med hjärtat i framtiden, säger hon, och fortsätter:

– Så förhoppningsvis ska det inte vara några problem med hjärtat alls.

Ingen stress

Orienteringsvärlden är, precis som i princip all annan idrott i världen, just nu satt på paus på grund av cornapandemin. Därför har Alexandersson ingen som helst stress, och tänker ta den tid hon behöver för att komma i form igen.

– Jag tänker att jag ska ta mig tid att komma igång på ett lugnt och fint sätt nu, och det finns egentligen ingen stress. Så först ska jag fokusera på att kroppen är helt återhämtad innan jag börjar träna igen. Sen ska jag stegra träningen i lagom takt och sen får jag se när orienteringssäsongen drar igång igen.

Men målet är att, om det blir ett VM i slutet av säsongen, att stå på startlinjen där?

– Det hoppas jag verkligen! Om jag bara får komma igång igen inom ett par veckor ska det inte vara några problem att hinna träna upp sig till dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet