Mats Troeng (t.h) tror att OS är fel väg att gå för orienteringen. Gustav Bergman (t.v) vann världscupen i helgen men eftersnacket har handlat om misstänkt fusk av de kinesiska löparna. Foto: Bildbyrån/SVT

Orienteringsprofilen efter fusket i Kina: ”OS-medlemskap är inte rätt väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det konstaterade fusket vid orienteringens militära världsspel i Kina och misstankarna kring världscupavslutningen i samma land kräver profilen Mats Troeng att planerna på OS-status skrotas:

– Jag tror inte att det är rätt väg att gå, säger Troeng till SVT Sport.

Orienteringen vill bredda sig internationellt och siktar att bli en OS-gren. Men efter fusket i Kina har Mats Troeng, som var SVT:s expert vid VM i Norge i augusti, fått en besk smak i munnen.

– Det är ett allvarligt bakslag för det internationella orienteringsförbundets breddningsplaner. Jag personligen tycker att det är lite fel väg att gå. Orientering är en idrott som bygger väldigt mycket på sportmannaskap och fair play och där det finns mycket som ska hemlighållas före tävling, säger Troeng.

”Mindre nogräknade länder kommer att försöka fuska”

Han utvecklar sitt resonemang:

– Om det kommer in pengar och berömmelse och möjlighet att försörja sig på idrotten så blir det ofrånkomligt så att mindre nogräknade länder kommer att försöka skaffa sig fördelar och fuska. Orienteringen som idrott är ganska utsatt för det. Jag tror inte att OS-medlemskap är rätt väg att gå.

Vid den avslutande sprinten i tisdags vann Shuangyan Hao damklassen och Li Zhuo Ye var fem sekunder från vinsten i herrklassen som trea.

– Det är inte bekräftat fusk under världscupen som vid de militära tävlingarna. Det är bedrövligt, som att dopa sig. Det strider mot den rättsliga grundidén. Det är uppseendeväckande resultat och givet de militära spelen med fusk en vecka innan så är det lätt att dra de slutsatserna. Skillnaden här är att det inte finns några konkreta bevis för att någon har fuskat. Men tittar jag tillbaka på internationella resultat så har vi inte sett några sådana skrällar som exempelvis han som blev trea i sprinten.

Vad känner man till om statusen inom kinesisk orientering?

– Man vet inte så mycket och det gör det svårt att dra några generella slutsatser. Men damsegraren har varit med på VM och kommit tia och även om hon var en överraskning var det ingen jätteskräll. Men han som blev trea blev 58:a i B-finalen i världscupen i Schweiz, det enda resultat jag sett från honom och totalt sett var han knappt bland de 100 bästa och hade knappt några efter sig.

”Ger en misstanke om att han fått springa banan innan”

När Troeng tittar närmare på Li Zhuo Yes lopp ser han ett mönster:

– Bryter man ner loppet så ledde Li Zhuo Ye länge länge men tappade mycket tid på slutet när det blev mer löpbetonat. Det är väl ett bevis för att han inte är löpstark. Det ger en misstanke om att han kanske fått springa banan innan eller rekat i området. Det var svårorienterat i början och man var i det partiet tvungen att dra ner på farten. Det är någonting som jag har tittat på i det här fallet. Det kan ju vara så ändå och det är inget bevis men mönstret väcker misstankar.

Händelserna i Kina har diskuterats flitigt.

– Alla jag har pratat med tycker att det är misstänkt och det har aldrig hänt tidigare att det internationella förbundet dragit igång en utredning kring fusk på den här nivån. Då finns det ju starka misstankar men återigen finns det inga bevis och det finns inga protester från några andra lag.

Alexandersson: ”Påminnelse om hur viktig fairplay är”

Den slutliga världscupsegraren Gustav Bergman var kritisk till att tävlingen förlades i diktaturen Kina. Troeng ser den sportliga konsekvensen:

– Diktaturer och idrott slutar ofta på det här viset tyvärr.

Tove Alexandersson uppmärksammade händelsen på sin Instagram:

”Jag hoppas och tror att alla respekterade reglerna och den rättvisa som finns inom vår idrott. Det var en påminnelse om hur viktig vår fairplay-kultur är och att vi måste försäkra oss om att både arrangörer och aktiva följer det”, skriver Alexandersson.

Bergman var redan innan kritisk mot att Kina arrangerade världscupen – se reportage här (22/10-2019):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.