Fredrik Bakkman sprang slutsträckan för IFK Göteborg i Tiomila. Foto: Bildbyrån

Överlägsen Tiomila-seger för IFK Göteborg på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

När orienteringsklassikern Tiomila för första gången avgjordes i Göteborgstrakten stod ”Blåvitt” för en imponerande insats. Fredrik Bakkman sprang i mål på slutsträckan strax innan kl 8 på söndagsmorgonen och kunde defilera hem segern med över åtta minuter.

IFK Göteborg vann för två år sedan och kom tvåa i fjol. Därför var det långt ifrån en skräll att laget skulle vara med och slåss om segern i årets Tiomila – inte minst eftersom tävlingen nu för första gången arrangerades på hemmaplan, strax utanför Partille.

Och IFK visade att man behärskar terrängtypen perfekt. En stabil laginsats genom hela Tiomila-natten la grunden för att Fredrik Bakkman kunde gå ut med nästan tio (!) minuters ledning på sista sträckan.

– Det var bara en trygghet, jag visste att grabbarna hade sprungit kanon hela vägen så jag försökte intala mig att det var som en individuell långdistans. Det var bara att plocka kontrollerna en efter en, säger Bakkman, som gör sin första säsong i klubben.

”Vi behärskar det här”

Efter ett kontrollerat lopp sprang Bakkman, som har ett VM-guld och ett EM-guld i stafett på meritlistan, i mål 8.35 före Albin Ridefelt, OK Linné (Uppsala).

– En skön lättnad, skönt att visa att vi behärskar det här och klarar av pressen. Hela laget har gjort en bra genom resa natten, säger Bakkman.

Största segermarginalen sedan 2004

Men vinsten var aldrig i fara – och segermarginalen var den största i Tiomila sedan 2004. Jonas Leandersson fullbordade den helsvenska pallen när han förde Södertälje-Nykvarn till tredjeplatsen.

Om dramatiken uteblev på slutsträckan var den desto högre på åttonde sträckan när IFK:s Max Peter Bejmer gick ut med en minuts ledning till Jonáš Hubáček från finska Koovee.

Men Hubáček stod för det mycket oväntade draget att stanna i starten och vänta in (!) tredjelaget Lillomarka som låg ytterligare två minuter efter.

När de två sedan gjorde ett stort misstag i början av banan växte Bejmers lucka och han kunde växla i en överlägsen ledning med nästan tio minuter.

– Jag visste att chansen fanns att jag skulle gå ut i ledning. Den första långsträckan nojade jag lite men när jag väl hade tagit den kände jag att ”där satt den”, säger Bejmer.

Resultat

1. IFK Göteborg

(Andreas Sölberg, Fredrik Edén, Morten Jarvis Westergård, Johan Högstrand, Marius Thrane Ödum, Jonas Pilblad, Vetle Ruud Bråten, Max Peter Beijmer, Eskil Kinneberg, Fredrik Bakkman)

2. OK Linné                    +8.35

3. Södertälje-Nykvarn     9.04

4. Koovee                        9.17

5. Tampereen Pyrintö    13.02

6. Lillomarka                  16.55

7. Kalevan Rasti             18.04

8. IFK Lidingö                18.27

9. Halden                       25.30

10. IFK Mora                  35.35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.