Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Svensk ser både för- och nackdelar med VC-upplägget. Foto: Bildbyrån

Speciellt upplägg i världscupen – Emil Svensk: ”Blir mer prestige”

Uppdaterad
Publicerad

Världscuptävlingar i Norge denna vecka. Sedan dröjer det ända till augusti innan nästa VC-start för orienteringseliten. Är upplägget bra eller dåligt? Kanske både och enligt Emil Svensk.  

Ett skogs-VM stundar i mitten på juli i Schweiz. För orienterarna väntar i dag, under torsdagen, en viktig och tidig VC-premiär i norska Östfold.  

För efter det arrangeras inga fler VC-tävlingar innan mästerskapet i sommar. Världscupen kommer tillbaka först 2-6 augusti med tävlingar i Tjeckien (både skog och sprint) och avslutas med sprint-EM i Italien 4-8 oktober.   

– Det är tvådelat. Det hade varit kul att springa mer tävlingar och ha ett mer gediget program på världscupen. Samtidigt kanske det är svårt att få till i vår idrott när många studerar eller jobbar vid sidan av, säger Emil Svensk.

– Fördelen är att varje världscuptävling blir mer prestige än om vi hade haft 25-30 deltävlingar. Nu har vi tre omgångar.

Ser risk för uppdelning i landslaget

För löparna finns oftast andra internationella- och nationella tävlingar att sporras mot. Men det speciella i år är att VC-helgerna är mer utspridda då första tävlingen är såpass tidigt på säsongen.  

– Det är lite tråkigt att de är så utspridda. Men samtidigt, hade man haft det närmare VM kanske fler skulle stå över någon distans, säger svenske stjärnan Gustav Bergman.  

Han upplever att upplägget, med först enbart skogsorientering och i slutet enbart sprint, gör att landslaget delas upp i två läger.  

– Den här rundan (världscupen i Norge) är bara skogslopp. Det gör att vi delas upp som lag, de som bara satsar på sprint kommer jag inte träffa på flera månader, det är tråkigt. Sedan är vi några som satsar på både skog och sprint. Men de som gör det ena eller andra får då inte vara med i landslaget eller verksamheten på länge.

GUIDE: Världscupen i orientering i Norge

Så sänder SVT från VC-premiären

Torsdag

Långdistans: 13.30 – 17.30 SVT1/Play

Lördag:

Medeldistans 15.30 – 19.00 SVT Play

Söndag:

Stafett 13.00 – 17.00 SVT1/Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.