Thierry Gueorgiou. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Franske stjärnan vill bli svensk förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Världens bäste orienterare, fransmannen Thierry Gueorgiou, tog direkt ledningen i herrklassen när O-ringen inleddes i Sälen. Efter målgången gav han ett tydligt besked till Svenska orienteringsförbundet: ”Jag vill gärna bli förbundskapten i svenska orienteringslandslaget”.

När tvåan från inledningsetappen, Jerker Lysell som tävlar för Bollnäsklubben Rehns BK, för höra Thierry Gueorgious erbjudande blir han entusiastisk:

– Vår nuvarande förbundskapten Håkan Carlsson har varit duktig, men efter VM i augusti skulle det vara bra med förändringar och nysatsning för framtiden. Thierry Gueorgiou är perfekt för jobbet som svensk förbundskapten, säger han.

Inom orienteringskretsar är Thierry Gueorgiou något av en legendar. I flera år har han varit världens bäste orienterare och på hans meritlista finns bland annat 13 VM-guld.

Utvärderar karriär

Det är därför som Thierry Gueorgious erbjudande väcker så starka känslor. Dessutom är steget inte stort eftersom han redan bor i Uppsala tillsammans med Annika Billstam, även hon framgångsrik landslagsorienterare.

Thierry Gueorgiou förklarar sitt intresse för svensk orientering:

– Efter den här säsongen kommer jag att göra en utvärdering om hur min fortsatta aktiva karriär kommer att se ut. Förmodligen blir det satsning max ett år till. Därefter vill jag bli orienteringscoach och då skulle drömjobbet vara förbundskapten för svenska landslaget.

Thierry Gueorgiou ler och fortsätter:

– De skulle vara otroligt stort att få jobba med alla de talanger och duktiga elitorienterare som finns i Sverige, som i orienteringsvärlden går att jämföra med Kina i bordtennis.

Men först passade han så att sätta de övriga herrorienterarna på plats O-ringens inledningsetapp. Ingen kunde hänga med i hans tempo på kalfjället i Sälen.

– Det gick bra i dag, men jag vill jämföra detta med cyklingens Tour de France där det gäller att göra flera bra etapper för att vinna.

Lysell tvekar

Tvåan Jerker Lysell planerade att bara tävla i dag, jogga den andra etappen, satsa hårt på den tredje etappen för att sedan hoppa av tävlingen med tanke på VM-uppladdningen.

– Men nu gick det så bra att kanske ändrar på den planen och satsar på O-ringen. Ska nu prata igenom detta med min tränare, säger Lysell som är 1.17 efter Gueorgiou.

En som verkligen satsar på O-ringen är Stora Tunas Tove Alexandersson. Hon gjorde ett superlopp på fjället och vann damernas första etapp med nästan fyra minuter före tvåan Anne Margrethe Nordberg.

– Förutom en bom på andra kontrollen så gjorde jag ett bra lopp i dag. Jag är nöjd med mitt lopp, sade Alexandersson efter målgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer