Tove Alexandersson tävlar inte i O-ringen i år. Foto: Bildbyrån

Stjärnorna nobbar O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson nobbar O-ringen i år.

Anledningen är att VM inleds bara en vecka efter tävlingen.

– Man vill ju vara i toppform säger Alexandersson.

Bara fyra av elva svenskar i VM-truppen kommer att tävla i årets upplaga av O-ringen. Henrik Boström, som är vd för O-ringen, berättar att man jobbar på en lösning för att jättetävlingen inte ska krocka med VM i framtiden.

– Vi försöker få det Internationella orienteringsförbundet att inte lägga VM nära O-ringen. Det är något som de inte heller vill, säger Henrik Boström enligt TT.

Nästa år blir inget problem eftersom O-ringen ligger tre veckor före VM men därefter hoppas Boström att O-ringen ska bli en del av världscupen och därmed inte krocka med VM.

– Vi ska mötas på plats i Ö-vik och slutföra de diskussionerna och skriva ett femårsavtal från 2020 till 2024, det är planen.

”Tufft med bara en vecka emellan”

Svenska storstjärnan Tove Alxandersson, som nobbar O-ringen på grund av krocken, är öppen för den typen av lösning.

– Det vore så klart väldigt bra om de kan samarbeta med IOF, men då måste de också se till att det blir ett anpassat program så att det inte bara blir en del i världscupen och att den fortfarande ligger nära VM. Den måste också ligga bra till i programmet, säger hon.

Alexandersson ska springa många distanser under VM och hade därför ingen möjlighet att klämma in O-ringen.

– Det blir för tufft med bara en vecka emellan, det handlar ju inte bara om att klara av det – man vill ju vara i toppform också, säger Alexandersson.

– Det är väldigt synd att jag missar den. Det är en av de roligaste tävlingarna så det är så klart tråkigt att missa, jag hade gärna sprungit den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.