• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Svensk seger i herrstafetten efter upploppsdrama

Uppdaterad
Publicerad

Svensk succé i lagstafetten efter stor dramatik.

Gustav Bergman ordnade seger för Sveriges förstalag – blott en sekund före Norge.

– Jag trodde loppet var över, säger 30-åringen till SVT.

Sverige kom till start med fyra lag, varav ett mixat (med Argentina och Österrike). Och det blev svenskt högst upp på pallen.

Lag ett – bestående av Albin Ridefelt, Simon Hector och Gustav Bergman – såg ut att missa topplaceringarna efter en miss av den sistnämnde, då han misstog en översvämmad myr för att vara en sjö.

– Herregud, vad dåligt! Det var under all kritik. Det blev ett jättefel. Efter det var jag väldigt uppgiven, säger Gustav Bergman som sprang sista sträckan.

Trots den grova missen lyckades Bergman komma tillbaka och vinna stafetten, då de andra nationerna i tätklungan gick bort sig.

– Att ligga 20 sekunder före en stor jagande klunga ... det är ett av de svåraste lägena jag varit i, säger han.

Men det blev ett dramatiskt slut, som avslutades med en spurtstrid. En spurtstrid som Bergman vann, en sekund före Norges Kasper Fosser.

– Han (Fosser) hade gått lite hårdare än jag på sista varvet. Det hade kunnat bli en hårdare spurt om vi hade haft samma utgångsläge, säger Bergman.

Lag två rasade

Schweiz tog tredjeplatsen. Svenska lag tre (Rassmus Andersson, Simon Imark och Max Peter Bejmer) blev fyra, 21 sekunder efter vinnarlaget.

Lag två, med bland andra Emil Svensk, inledde starkt. Efter den första varvningen ledde man med en dryg minut, men på den 16:e kontrollen – en av loppets svåraste – kom dock en miss och ett rejält ras i resultatlistan (18:e plats).

Det mixade laget gick i mål 45 minuter efter Gustav Bergman, som 36:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.